IBI-Rating знизило кредитний рейтинг ПАТ «АПЕКС-БАНК» до рівня uaВВВ-

04.04.2017
Рейтингове агентство IBI-Rating повідомляє про зниження довгострокового кредитного рейтингу ПАТ «АПЕКС-БАНК» до рівня uaBBB–, з прогнозом «негативний». Кредитний рейтинг збережено в Контрольному списку. Рейтинг надійності банківських вкладів підтверджено на рівні «3» (помірна надійність).

ПАТ «АПЕКС-БАНК» працює на фінансовому ринку країни з 2009 року і належить до невеликих банківських установ. Банк утримує стійку, проте незначну ринкову позицію, маючи відносно стабільну клієнтську базу (майже 3,3 тис. клієнтів) в окремих регіонах. Регіональна мережа ПАТ «АПЕКС-БАНК» представлена 13 діючими відділеннями в 6 областях; обслуговування клієнтів здійснюється також Головним офісом, розташованим у м. Київ. При цьому, диверсифікація діяльності залишається слабкою через високу концентрацію доходних активів та залучених ресурсів за окремими контрагентами.

Впродовж аналізованого періоду відбулись перегрупування у складі менеджменту банківської установи, а також збільшено капітал майже на 100 млн. грн. При цьому, за результатами додаткової емісії структура власників не змінилась – кінцевим бенефіціаром установи залишається Кузнєцов Є. Е.

За результатами проведених у 2016 році операцій з активами та пасивами у фінансовій звітності установи відбулись суттєві зміни: вилучено значний обсяг коштів клієнтів; проведено переоцінку та відступлення частини доходних активів. Діяльність банку у 2016 році була збитковою. Станом на початок поточного року банк мав недостатній обсяг регулятивного капіталу та порушував окремі економічні нормативи НБУ. На думку Рейтингового агентства «IBI-Rating» ПАТ «АПЕКС-БАНК» має підвищену чутливість до пруденційного ризику; чутливість установи до інших індивідуальних ризиків є помірною.

Рейтинги банку підтримуються збереженням достатніх показників ліквідності, а також покращенням показників капіталізації, у тому числі завдяки додатковій емісії акцій та операціям з окремими активами (відступлення проблемних позик). В той же час, негативно на рейтинги банківської установи впливає значний обсяг проблемних активів, порушення окремих економічних нормативів, встановлених НБУ, та робота банку в рамках Програми фінансового оздоровлення. Додатково рейтинги установи обмежуються низькою операційною прибутковістю та підвищеною чутливістю фінансового результату до зміни ринкового середовища, особливо регуляторного поля, а також внутрішніх операцій банку. Крім того, Рейтингове агентство зазначає збереження складної ситуації в економіці, що обмежує фінансові можливості населення і підприємств реального сектору та негативно впливає на рівень довіри до банківських установ.

Для проведення аналітичного дослідження були використані матеріали, отримані від ПАТ «АПЕКС-БАНК», в тому числі: фінансова звітність за 2014-2016 рр., інша необхідна внутрішня інформація, а також інформація з відкритих джерел, яку Рейтингове агентство вважає достовірною.

Фінансовий департамент.