IBI-Rating підвищило кредитний рейтинг ПАТ «КРЕДИТВЕСТ БАНК» та змінило прогноз рейтингу на «стабільний»

09.07.2018
IBI-Rating повідомляє про підвищення довгострокового кредитного рейтингу ПАТ «КРЕДИТВЕСТ БАНК» до рівня uaAA+ зі зміною прогнозу на «стабільний». Також було підтверджено рейтинг надійності банківських вкладів на рівні «5+» (відмінна надійність).

ПАТ «КРЕДИТВЕСТ БАНК» зареєстровано Національним банком України в жовтні 2006 року. Акціонером Банку є іноземна компанія АТ «АЛТИНБАШ ХОЛДІНГ АНОНІМ ШІРКЕТІ» (Туреччина). Банк керується політикою постійного реінвестування прибутків у статутний капітал, що сприяє поступовому нарощенню ринкової частки та сприяє високій фінансовій стабільності банківської установи. Так, в рамках планової довгострокової програми розвитку у минулому році Банк здійснив збільшення статутного капіталу на 28,5 млн. грн., у лютому 2018 року – на 65 млн. грн. (за рахунок конвертації субординованого боргу) та вже у травні поточного року ще на 37,5 млн. грн. Відповідно, станом на початок червня 2018 року статутний капітал становив 307,4 млн. грн. ПАТ «КРЕДИТВЕСТ БАНК» є високорентабельним, показники ефективності діяльності зберігаються на високому рівні. Зокрема, коефіцієнт ефективності діяльності Банку за підсумками 2017 року та І кварталу 2018 року перевищував 200%, а чистий прибуток за вказані періоди склав 39,8 млн. грн. та 13,4 млн. грн.

ПАТ «КРЕДИТВЕСТ БАНК» відноситься до групи банків іноземних банківських груп відповідно до критеріїв розподілу банків на групи на 2018 рік. Станом на початок квітня 2018 року серед 84 банків України Банк посідав 46 позицію за розміром активів, 57 – за розміром коштів населення, 42 – за розміром коштів юридичних осіб, 43 – за обсягом балансового капіталу, а також 36 місце – за розміром прибутку. Банк підтримує конкурентний продуктовий ряд в корпоративному сегменті, обслуговуючи, насамперед, торгових партнерів турецьких підприємств.

Підвищення довгострокового кредитного рейтингу ПАТ «КРЕДИТВЕСТ БАНК» з стабільним прогнозом та підтвердження рейтингу банківських вкладів обумовлено нарощенням статутного капіталу, стабільним покращенням основних показників діяльності банківської установи, збереженням високих показників ліквідності та капіталізації фінансової установи, а також входженням банку до складу турецької фінансово-промислової групи Altinbas, яка спеціалізується на дорогоцінних металах, енергетиці, логістиці, фінансах, нерухомості та освіті. Банк демонструє прибуткову діяльність та високі показники ефективності діяльності. В той же час, зберігається концентрація ресурсної бази та кредитного портфеля за основними контрагентами, що підвищує чутливість установи до ризику ліквідності та кредитного ризику. Також на рейтинги банківської установи впливає збереження складної ситуації в економіці, що обмежує фінансові можливості населення і підприємств реального сектору та негативно впливає на рівень довіри до банківських установ.

Для проведення аналітичного дослідження були використані матеріали, отримані від ПАТ «КРЕДИТВЕСТ БАНК», в тому числі: фінансова звітність за 2015-2017 рр. та 5 місяців 2018 року, планові показники діяльності, інша необхідна внутрішня інформація, а також інформація з відкритих джерел, яку Рейтингове агентство вважає достовірною.

Фінансовий департамент