IBI-Rating підтвердило кредитний рейтинг АТ «ЮНЕКС БАНК» на рівні uaA з прогнозом «у розвитку»

16.09.2020
IBI-Rating повідомляє про підтвердження кредитного рейтингу АТ «ЮНЕКС БАНК» на рівні uaA з прогнозом «у розвитку». Також було підтверджено рейтинг надійності банківських вкладів на рівні «4+» (висока надійність).

АТ «ЮНЕКС БАНК» здійснює свою діяльність на банківському ринку з 1993 року та відноситься до групи банків з приватним капіталом. Основним акціонером банківської установи виступає компанія «ВИЗАЙН ІНВЕСТМЕНТС ЛТД» (Кіпр), якій належить 94,98% акцій. Бенефіціарним власником банку є Новинський Вадим Владиславович. За підсумками І півріччя 2020 року серед 75 банків України АТ «ЮНЕКС БАНК» посіло 63 позицію за розміром активів; 60 – за обсягом залучених коштів від суб’єктів господарювання; 54 – за обсягом коштів населення; 57 – за розміром балансового капіталу, а також 68 місце – за розміром фінансового результату.

Станом на початок липня 2020 року регіональна мережа АТ «ЮНЕКС БАНК» налічувала Головний офіс та 18 відділень в 9 областях України. Банк активно відкриває точки продажу у торговельних центрах, що не несе суттєвих витрат для банківської установи, а також сприяє залученню нових клієнтів і диверсифікації активних та пасивних операцій в розрізі контрагентів. Окрім великих корпоративних клієнтів, банк також обслуговує представників малого бізнесу та фізичних осіб. З метою покращення якості кредитного портфеля бюджетом банку на 2020 рік передбачено зниження темпів споживчого кредитування та запуск нового високо маржинального іпотечного продукту з низьким рівнем ризику.

Завдяки вагомому обсягу інвестицій у державні цінні папери, рівень покриття поточних зобов’язань високоліквідними активами (швидка ліквідність) зберігається на рівні майже 170%, що свідчить про високу здатність установи розраховуватись за власними зобов'язаннями. Збалансованість активів та пасивів банку є достатньою, крім того установа має певний профіцит ліквідності. Динаміка чистого операційного доходу є відносно стабільною. В свою чергу, співвідношення адміністративних витрат до чистих операційних доходів залишається на високому рівні, що обмежує показники ефективності діяльності установи. Разом з цим, наявність дешевих ресурсів у вигляді коштів підприємств на поточних рахунках надає можливість нарощувати чистий процентний дохід від розміщення таких ресурсів у державні цінні папери та підтримувати значення коефіцієнту ефективності діяльності на задовільному рівні. В аналізованому періоді банком було сформовано додаткові резерви під активні операції з клієнтами (на суму майже 18 млн грн), що негативно відобразилось на обсязі чистого фінансового результату. Так, за підсумками І півріччя 2020 року АТ «ЮНЕКС БАНК» спрацювало із збитком в сумі 8,3 млн грн.

Підтвердження рейтингів АТ «ЮНЕКС БАНК» обумовлено достатніми показниками капіталізації, задовільною якістю активів та достатнім рівнем покриття неробочих кредитів сформованими резервами. Також агентство зазначає значний обсяг достатньо стабільних коштів, залучених від компаній, що визнаються пов’язаними з банком; високі показники ліквідності та достатню збалансованість активів і пасивів за строками до погашення. В свою чергу, зберігається концентрація активних та пасивних операцій в розрізі основних контрагентів. На рейтинги банківської установи також впливає посилення чутливості банківської системи України до операційного та кредитного ризиків, що зумовлено погіршенням епідеміологічної ситуації в країні, а також введенням економічних та адміністративних обмежень до економічних суб’єктів та населення.

Для проведення аналітичного дослідження були використані матеріали, отримані від АТ «ЮНЕКС БАНК», в тому числі: фінансова звітність за 2017-2019 рр. та І півріччя 2020 року, планові показники діяльності, інша необхідна внутрішня інформація, а також інформація з відкритих джерел, яку Рейтингове агентство вважає достовірною.

Фінансовий департамент