IBI-Rating оновило кредитні рейтинги ПрАТ «КІРОВОГРАДОБЛЕНЕРГО» та його облігацій

27.04.2018
Рейтингове агентство IBI-Rating повідомляє про підтвердження довгострокових кредитних рейтингів ПрАТ «КІРОВОГРАДОБЛЕНЕРГО» та його відсоткових забезпечених облігацій серії А (номінальний обсяг випуску – 5 млн грн з погашенням у серпні 2025 року) та серії С (номінальний обсяг випуску – 120 млн грн з погашенням у березні 2022 року) на рівні uaBBB, прогноз «стабільний».

ПрАТ «КІРОВОГРАДОБЛЕНЕРГО» здійснює діяльність з передачі та постачання електроенергії місцевими електромережами споживачам Кіровоградської області. Для ведення зазначених видів діяльності Компанія має необхідні ліцензії з необмеженим терміном дії. ПрАТ «КІРОВОГРАДОБЛЕНЕРГО» є природним монополістом на території Кіровоградській області з передачі та постачання електроенергії за регульованими тарифами, що забезпечує стабільність збуту.

За підсумками 2017 року ПрАТ «КІРОВОГРАДОБЛЕНЕРГО» знизило корисний відпуск електроенергії власним споживачам на 4,5%. Періодичне підвищення тарифів для кінцевих споживачів, частина з яких має низьку платоспроможність, зумовлює подальше зростання заборгованості за спожиту електроенергію. Найбільшими боржниками залишалося населення.

Чистий дохід ПрАТ «КІРОВОГРАДОБЛЕНЕРГО» за 2017 рік збільшився, порівняно з попереднім роком, на 22,5% – до 2 278,5 млн грн. Відмічається ріст за більшістю складових чистого доходу, основною з яких залишається постачання електроенергії юридичним особам (71% у загальній структурі). За результатами 2017 року Емітентом отримано 12,9 млн грн чистого прибутку, проти 54,4 млн грн чистого збитку за 2016 рік.

Протягом 2017 року ПрАТ «КІРОВОГРАДОБЛЕНЕРГО» повторно розмістило частину раніше викуплених відсоткових облігацій, що зумовило зростання обсягу боргу, тоді як зобов’язання за кредитами зменшилися. Рівень боргового навантаження за підсумками 2017 року оцінюється як прийнятний. Зберігається чутливість до валютного ризику, зумовленого наявністю валютного кредиту.

ПрАТ «КІРОВОГРАДОБЛЕНЕРГО» зберігає потребу в значних обсягах капіталовкладень для оновлення основних фондів, враховуючи необхідність їх постійної модернізації відповідно до законодавства України. За 2017 рік обсяг фінансування інвестиційної програми Компанії склав 168,2 млн грн. Основним напрямом (75% від загального обсягу фінансування) було будівництво, модернізація та реконструкція електричних мереж та обладнання.

Для проведення аналітичного дослідження були використані матеріали, отримані від ПрАТ «КІРОВОГРАДОБЛЕНЕРГО», в тому числі: річна фінансова звітність за 2015-2017 рр., довідкова інформація про діяльність підприємства, параметри випусків облігацій, інша необхідна внутрішня інформація, очікування Рейтингового агентства IBI-Rating, а також інформація з відкритих джерел, яку рейтингове агентство вважає достовірною.

Корпоративний департамент