IBI-Rating оновило кредитні рейтинги АТ «ОДЕСАОБЛЕНЕРГО» та випуску облігацій

24.04.2019
IBI-Rating повідомляє про підтвердження довгострокового кредитного рейтингу АТ «ОДЕСАОБЛЕНЕРГО» на рівні uaBBB-. Кредитний рейтинг відсоткових забезпечених облігацій серії В (номінальний обсяг випуску 500 млн грн з погашенням у 2022 році) підтверджено на рівні uaBBB. Прогноз кредитних рейтингів змінено із «стабільний» на «у розвитку».

АТ «ОДЕСАОБЛЕНЕРГО» у 2018 році здійснювало діяльність з передачі та постачання електроенергії місцевими електромережами споживачам Одеської області. У відповідності до Закону України «Про ринок електричної енергії» з 01.01.2019 р. за АТ «ОДЕСАОБЛЕНЕРГО» залишилася лише функція розподілу електричної енергії. Для ведення зазначеної діяльності Компанія має необхідну ліцензію. АТ «ОДЕСАОБЛЕНЕРГО» є природним монополістом на території Одеської області, що забезпечує стабільність збуту. Надходження електроенергії до мереж Компанії та обсяг корисного відпуску електроенергії власним споживачам за результатами 2018 року зросли на 2,3% та 2,2% відповідно. Загальний обсяг заборгованості споживачів, порівняно з початком року, зменшився. Найбільшими боржниками залишалися населення та підприємства сфери ЖКГ. АТ «ОДЕСАОБЛЕНЕРГО» має значний обсяг заборгованості (у т.ч. реструктуризованої) за поставлену електроенергію перед ДП «Енергоринок».

Очікується зміна мажоритарного акціонера Емітента – в акціонерний капітал планує увійти група «ДТЕК», яка є найбільшим вертикально-інтегрованим енергетичним холдингом в Україні. Так, у січні 2019 року ТОВ «ДТЕК Нафтогаз» (Україна) та NGR B.V. (Нідерланди) укладено договори купівлі-продажу акцій. Угоди будуть завершені після отримання необхідних дозволів державних органів, у т.ч. узгодження антимонопольних органів.

Чистий дохід АТ «ОДЕСАОБЛЕНЕРГО» за 2018 рік збільшився, порівняно з попереднім роком, на 11,2% і склав 8 425,4 млн грн. Зросли всі основні складові чистого доходу, найбільшою з яких залишається постачання електроенергії юридичним особам (68% у загальній структурі). Діяльність за результатами 2018 року була прибутковою – чистий прибуток склав 0,9 млн грн.

Обсяг чистого боргу АТ «ОДЕСАОБЛЕНЕРГО» протягом 2018 року знизився за рахунок викупу частини відсоткових облігацій та переоцінки зобов’язань за валютними кредитами. Скороченню чистого боргу також сприяв ріст високоліквідних активів, що за одночасного зростання розрахункового показника EBITDA сприяло зниженню боргового навантаження Емітента, рівень якого оцінюється як прийнятний. Зберігалася чутливість до валютного ризику, зумовленого наявністю валютних кредитів.

Емітент зберігає потребу в значних обсягах капіталовкладень для оновлення основних фондів, враховуючи необхідність їх постійної модернізації. Обсяг фінансування інвестиційної програми за 2018 рік склав 350,3 млн грн.

Для проведення аналітичного дослідження були використані матеріали, отримані від АТ «ОДЕСАОБЛЕНЕРГО», в тому числі: річна фінансова звітність за 2016-2018 рр., довідкова інформація про діяльність підприємства, параметри випуску облігацій серії В, інша необхідна внутрішня інформація, очікування Рейтингового агентства IBI Rating, а також інформація з відкритих джерел, яку рейтингове агентство вважає достовірною.

Корпоративний департамент