IBI-Rating підтвердило кредитний рейтинг облігацій ТОВ «СПЕЦАГРОПРОЕКТ»

22.05.2024
IBI-Rating повідомляє про підтвердження довгострокового кредитного рейтингу відсоткових облігацій ТОВ «СПЕЦАГРОПРОЕКТ» серії A на рівні uaBBB–, прогноз «негативний». Кредитний рейтинг збережено у Контрольному списку. Збереження рейтингу у Контрольному списку з негативним прогнозом обумовлено воєнним станом, який запроваджено у зв’язку з вторгненням російських військ в Україну, що створює суттєвий негативний вплив на економічний стан країни та її фінансову стабільність.

Облігації номінальною вартістю 70 млн грн з погашенням у 2029 році випущено для здійснення будівництва другої черги елеватору зі збільшеним об’ємом сховища для зернових культур та для фінансування поточної діяльності підприємства. Рішення про розміщення облігацій серії А без здійснення публічної пропозиції прийнято 01.10.2020 р. рішенням учасників Емітента.

Діяльність ТОВ «СПЕЦАГРОПРОЕКТ» орієнтована на приймання, зберігання та відвантаження зернових культур. Відповідно діяльність Емітента має певну сезонність, пов’язану зі збором врожаю зернових, що зумовлює збитковість операційної діяльності. Підсумком діяльності ТОВ «СПЕЦАГРОПРОЕКТ» за 2023 рік був чистий збиток, розмір якого становив 67,2 млн грн, що на 37% більше ніж за 2022 рік. Проте, у І кварталі 2024 року вдалося отримати прибуток у розмірі 856 тис. грн.

Обсяг грошових коштів зберігається на невисокому рівні, відповідно чистий борг Емітента станом на кінець І кварталу 2024 року становить 63,2 млн грн. Втім, зважаючи на сезонність діяльності елеватора, обсяг грошових ресурсів може мати тимчасовий характер. Враховуючи ці фактори, станом на початок квітня 2024 року боргове навантаження зберігається високим, а спроможність ТОВ «СПЕЦАГРОПРОЕКТ» виконувати зобов’язання щодо сплати відсотків буде значною мірою залежати від фінансових результатів та спроможності управляти ліквідністю.

Для проведення аналітичного дослідження були використані матеріали, отримані від ТОВ «СПЕЦАГРОПРОЕКТ», в тому числі: фінансова звітність за 2021-2023 рр. та 3 місяці 2024 року, параметри випуску облігацій серії А, інша необхідна внутрішня інформація, а також інформація з відкритих джерел, яку рейтингове агентство вважає достовірною.

Корпоративний департамент
Пресслужба IBI-Rating