Друк

IBI-Rating підтвердило кредитний рейтинг АТ «СК «ІНГО» на рівні uaAA

04.07.2022
Рейтингове агентство IBI-Rating повідомляє про підтвердження кредитного рейтингу АТ «СК «ІНГО» на рівні uaAA. Кредитний рейтинг збережено у Контрольному списку з негативним прогнозом, що обумовлено військовим станом, який запроваджено у зв’язку з початком війни росії проти України, а також активними воєнними діями на території України, що створює суттєвий негативний вплив на економічний стан країни та її фінансову стабільність.

АТ «СК «ІНГО» здійснює свою діяльність на страховому ринку понад 28 років, надаючи послуги з 29 видів страхування (18 видів добровільного та 11 видів обов'язкового страхування). У лютому 2017 року згідно розпорядження Нацкомфінпослуг було зареєстровано небанківську фінансову групу «ІНГО» - до фінансової групи належать АТ «СК «ІНГО» та АТ «СК ІНГО Життя». Кінцевим бенефіціаром компанії виступає громадянин України – Ярославський Олександр Владиленович. Компанія демонструє високий темп розвитку, про що свідчать позиції АТ «СК «ІНГО» серед понад 100 учасників страхового ринку України («non-life»). Так, за підсумками 2021 року страховик посів 4 місце за розміром власного капіталу, 5 місце – за обсягом здійснених страхових виплат, а також 6 місце – за обсягом активів, залучених премій та сформованих страхових резервів.

АТ «СК «ІНГО» має розгалужену регіональну інфраструктуру, що дозволяє здійснювати продаж страхових послуг та обслуговувати клієнтів у всіх областях України. Обсяг отриманих валових страхових премій за підсумками 2021 року перевищив 2 млрд грн, що майже на 22% перевищило показник попереднього року та було обумовлено нарощенням надходжень майже за всіма видами страхування. В свою чергу, протягом січня-березня 2022 року страховик отримав 386 млн грн страхових премій, що майже на чверть поступилось показнику аналогічного періоду минулого року та обумовлено в тому числі скороченням надходжень у зв’язку з початком бойових дій на території України. Страховий портфель компанії є досить збалансованим та сформований в основному за рахунок внесків по транспортному страхуванню (Автокаско, ОСЦПВ, Зелена карта) – близько 35% всіх премій; медичному страхуванню (47,8%) та страхуванню від нещасних випадків (8% надходжень).

Рейтингове агентство зазначає високу якість операцій по вихідному перестрахуванню: понад 90% платежів з перестрахування припадає на іноземні страхові компанії, переважна більшість з яких має високий кредитний рейтинг, присвоєний міжнародними рейтинговими агентствами. Показники ліквідності свідчать про високу здатність АТ «СК «ІНГО» оперативно і в повному обсязі розраховуватися за своїми зобов'язаннями, в тому числі за укладеними договорами страхування. Зароблені страхові платежі демонструють позитивну динаміку з тенденцією до зростання щокварталу та за підсумками 3 місяців 2022 року формують близько 80% всіх доходів страховика. Нарощення зароблених премій та отримання вагомих доходів від фінансової діяльності сприяло отриманню чистого прибутку за підсумками минулого року та І кварталу 2022 року – чистий прибуток за вказані періоди відповідно становив 87,7 млн грн та 11,4 млн грн.

Підтвердження рівня кредитного рейтингу АТ «СК «ІНГО» обумовлено прийнятними показниками капіталізації та ефективності діяльності, збалансованістю страхового портфеля, сильними ринковими позиціями, високими показниками платоспроможності, а також наявністю розгалужених каналів продажів, що сприяє стабільній динаміці надходжень страхових платежів. В свою чергу, Рейтингове агентство зазначає істотний обсяг резервів заявлених, але не виплачених збитків (вагома частка яких припадає на частку перестраховиків), нестабільність операційного середовища, мінливість регуляторного поля, тривалі військові дії на території України через агресію з боку рф, а також погіршення умов діяльності та невизначеність щодо перспектив розвитку економіки.

Для проведення аналітичного дослідження були використані матеріали, отримані від АТ «СК «ІНГО», в тому числі: фінансова звітність за 2019-2021 рр. та 3 місяці 2022 року, інша необхідна внутрішня інформація, а також інформація з відкритих джерел, яку Рейтингове агентство вважає достовірною.

Фінансовий департамент
За додатковою інформацією звертайтесь:
Пресслужба IBI-Rating
(044) 362-90-84
press(at)ibi.com.ua