IBI-Rating підтвердило кредитний рейтинг ПАТ «НАСК «ОРАНТА» на рівні uaA

01.12.2021
Рейтингове агентство IBI-Rating повідомляє про підтвердження кредитного рейтингу ПАТ «НАСК «ОРАНТА» на рівні uaA з прогнозом рейтингу «у розвитку».

ПАТ «НАСК «ОРАНТА» є правонаступницею Укрдержстраху, заснованого 25 листопада 1921 року. У 1993 році Укрдержстрах було перетворено на Відкрите акціонерне товариство Національна акціонерна страхова компанія «Оранта», засновником якого, з боку Держави, виступив Фонд державного майна України. У 2007 році Фонд державного майна України продав інвесторові останній пакет акцій, що перебував у державній власності. Станом на 01.10.2021 р. акціонерами ПАТ «НАСК «ОРАНТА», які мають понад 10% акцій, виступали: АТ «БТА Банк» (Казахстан) – 35,17% акцій, а також ТОВ «НС-ФІНАНС» (Україна) – 24,94%.

Свою діяльність страховик здійснює на підставі 33 ліцензій – 15 обов’язкових і 18 добровільних видів страхування. За підсумками І півріччя 2021 року ПАТ «НАСК «ОРАНТА» займало такі позиції серед понад 150 учасників ринку страхування (non-life): власний капітал – 15 місце; обсяг активів – 11 місце; обсяг залучених премій – 13 місце, а також 10 позиція – за обсягом здійснених страхові платежі та сформованих страхових резервів. Крім того, ПАТ «НАСК «ОРАНТА» стабільно посідає лідируючі позиції за обсягом страхових премій з обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів.

Завдяки нарощенню зароблених страхових платежів та отриманню додаткових доходів у вигляді надходжень з технічних резервів, доходів від реалізації оборотних активів та фінансових інвестицій, відшкодування раніше списаних страхових сум тощо, діяльність ПАТ «НАСК «ОРАНТА» протягом ІІ та ІІІ кварталу 2021 року була прибутковою, що сприяло скороченню від’ємного фінансового результату з 15,5 млн грн (на кінець І кварталу поточного року) до 0,8 млн грн (станом на кінець ІІІ кварталу).

Підтвердження довгострокового кредитного рейтингу обумовлено збереженням високих показників платоспроможності, міцними ринковими позиціями, наявністю добре розвинених каналів продажу, що сприяє позитивній динаміці надходжень страхових платежів. Додатково слід зазначити прийнятну диверсифікацію та якість активів, якими представлені страхові резерви, а також покращення показників ефективності діяльності, що сприяло скороченню непокритого збитку. В свою чергу, IBI-Rating зазначає суттєвий обсяг збитків минулих років, що зменшує рівень капіталізації; значні операційні витрати та високу концентрацію страхового портфеля за видами страхування, а також чутливість фінансової системи України до операційних та інших ризиків, що зумовлено епідеміологічною ситуацією в країні та введенням економічних та адміністративних обмежень до економічних суб’єктів та населення.

Для проведення аналітичного дослідження були використані матеріали, отримані від ПАТ «НАСК «ОРАНТА», в тому числі: фінансова звітність за 2018-2020 рр. та 9 місяців 2021 року, інша необхідна внутрішня інформація, а також інформація з відкритих джерел, яку Рейтингове агентство вважає достовірною.

Фінансовий департамент

Пресслужба IBI-Rating