Друк

IBI-Rating підтвердило рейтинг фінансової стійкості ТДВ «СК «МОТОР-ГАРАНТ» на рівні uaAAifr

07.09.2021
Рейтингове агентство IBI-Rating повідомляє про підтвердження рейтингу фінансової стійкості ТОВАРИСТВА З ДОДАТКОВОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «СТРАХОВА КОМПАНІЯ «МОТОР-ГАРАНТ» на рівні uaAAifr, прогноз рейтингу «у розвитку».

ТДВ «СК «МОТОР-ГАРАНТ» працює на ринку страхування з 2000 року та входить до складу банківської групи разом із АТ «МОТОР-БАНК». Кінцевим бенефіціарним власником ТДВ «СК «МОТОР-ГАРАНТ» виступає Богуслаєв Вячеслав Олександрович, якому належить 83,6% акцій страхової компанії. Страховик є членом Асоціації «Страховий бізнес», Ліги страхових організацій України, Моторного (транспортного) страхового бюро України, а також Ядерного страхового пулу України. Станом на початок липня 2021 року ТДВ «СК «МОТОР-ГАРАНТ» має 28 ліцензій на здійснення страхової діяльності (16 видів добровільного страхування, 12 видів - обов'язкового страхування).

Головний офіс ТДВ «СК «МОТОР-ГАРАНТ» знаходиться в м. Запоріжжя. Станом на початок липня поточного року регіональна мережа налічувала 13 представництв в таких областях: Запорізька, Київська, Миколаївська, Кіровоградська, Тернопільська, Хмельницька, Харківська, Львівська, Донецька, Одеська та Дніпропетровська. Незважаючи на високу конкуренцію на страховому ринку України, ТДВ «СК «МОТОР-ГАРАНТ» демонструє відносно стабільні позиції серед понад 180 учасників страхового ринку (non-life), входячи в ТОП 50 лідерів ринку за основними показниками: обсягом активів, власного капіталу, залучених премій та здійснених виплат.

Стратегічними видами страхування для компанії в аналізованому періоді виступали: обов’язкове страхування цивільної авіації (36% валових премій за І півріччя 2021 року), ОСЦПВ (30%) та медичне страхування (19%). Додаткові надходження страховик отримує за договорами страхування автотранспорту, іншого майна та страхування від вогневих ризиків. Відповідно диверсифікація страхового портфеля за видами страхування зберігається прийнятною. Враховуючи збільшення адміністративних витрат та витрат на послуги страхових агентів, показники ефективності діяльності ТДВ «СК «МОТОР-ГАРАНТ» в аналізованому періоді знизились, а чистий фінансовий результат був від’ємним, незважаючи на невисокий рівень страхових виплат. Чистий збиток компанії за січень-червень 2021 року становив 8,6 млн грн (проти прибутку 0,3 млн грн за минулий рік).

Підтверджений рівень рейтингу фінансової стійкості ТДВ «СК «МОТОР-ГАРАНТ» обумовлений прийнятною диверсифікацією страхового портфеля за видами страхування, стабільною динамікою обсягу зароблених страхових премій, високими показниками ліквідності та платоспроможності, а також доброю якістю і достатньою диверсифікацією активів, якими представлені страхові резерви. В свою чергу, стримуючими факторами є наявність залежності від окремих великих страхувальників, суттєвий обсяг фінансових інвестицій у вигляді внесків у капітал інших підприємств, нестабільність операційного середовища, мінливість регуляторного поля, а також сповільнення ділової активності внаслідок складної епідеміологічної ситуації в країні та введення економічних та адміністративних обмежень.

Для проведення аналітичного дослідження були використані матеріали, отримані від ТДВ «СК «МОТОР-ГАРАНТ», в тому числі: фінансова звітність за 2018-2020 рр. та І півріччя 2021 р., інша необхідна внутрішня інформація, а також інформація з відкритих джерел, яку Рейтингове агентство вважає достовірною.

Фінансовий департамент
За додатковою інформацією звертайтесь:
Пресслужба IBI-Rating
(044) 362-90-84
press(at)ibi.com.ua