Друк

IBI-Rating підтвердило кредитний рейтинг АТ «БАНК ФОРВАРД» на рівні uaA

07.09.2021
Рейтингове агентство IBI-Rating повідомляє про підтвердження кредитного рейтингу АТ «БАНК ФОРВАРД» на рівні uaA з прогнозом «у розвитку». Рейтинг депозитів підтверджено на рівні «5» (відмінна надійність).

АТ «БАНК ФОРВАРД» здійснює свою діяльність в напрямку роздрібного бізнесу. Особливу увагу банк приділяє сегментам споживчого кредитування, картковим продуктам та депозитним програмам для населення України. Станом на початок липня 2021 року клієнтська база банку нараховувала близько 602,5 тис. клієнтів, в тому числі 598,1 тис. фізичних осіб, 1,7 тис. суб’єктів підприємницької діяльності (фізичних осіб) та 2,8 тис. підприємств. Установа активно розвиває надання послуг клієнтам за допомогою дистанційних каналів обслуговування. Регіональна мережа покриває населенні пункти з населенням більше 50 тис. та представлена 17 відділеннями, 5 кредитними центрами та понад 40 офісами.

Обсяг високоліквідних активів підтримується на достатньому рівні та майже на 70% покриває зобов’язання на вимогу. Станом на початок липня 2021 року кошти в сумі 170 млн грн інвестовано в депозитні сертифікати НБУ. В свою чергу, спостерігається недостатня збалансованість активів та зобов’язань за строками до погашення. Завдяки додатковим внескам акціонера капіталізація банківської установи підтримується на достатньому рівні та відповідає вимогам законодавства. Також нарощенню власного капіталу сприяє прибуткова поточна діяльність установи. Додатково регулятивний капітал захищений наявною у власності нерухомістю.

Діяльність АТ «БАНК ФОРВАРД» у І півріччі 2021 року була прибутковою – чистий фінансовий результат за вказаний період склав 30,2 млн грн (проти збитку 9,5 млн грн за аналогічний період минулого року), що обумовлено зростанням доходу від основних видів діяльності на фоні зменшення відрахувань в резерви. Також слід зазначити, що чистий операційний дохід демонструє відносно стабільну динаміку зростання, що на фоні прийнятного рівня адміністративних витрат сприяє утриманню значення коефіцієнта ефективності на рівні понад 167%.

Підтвердження рейтингів АТ «БАНК ФОРВАРД» обумовлено достатніми показниками ліквідності та капіталізації, прийнятними показниками ефективності діяльності та диверсифікацією клієнтського кредитного та депозитного портфелів за основними контрагентами. В свою чергу, слід зазначити, що банк надає послуги у високо ризикованому сегменті споживчого кредитування, що підвищує уразливість до кредитного ризику. Додатково на рівень рейтингів впливає чутливість банківської системи України до операційного та кредитного ризиків, що зумовлено епідеміологічною ситуацією в країні, а також введенням економічних та адміністративних обмежень до економічних суб’єктів та населення.

Для проведення аналітичного дослідження були використані матеріали, отримані від АТ «БАНК ФОРВАРД», в тому числі: фінансова звітність за 2018-2020 рр. та І півріччя 2021 року, інша необхідна внутрішня інформація, а також інформація з відкритих джерел, яку Рейтингове агентство вважає достовірною.

Фінансовий департамент
За додатковою інформацією звертайтесь:
Пресслужба IBI-Rating
(044) 362-90-84
press(at)ibi.com.ua