Друк

IBI-Rating підтвердило кредитний рейтинг АТ «ПЕРШИЙ ІНВЕСТИЦІЙНИЙ БАНК» на рівні uaAA

19.03.2021
IBI-Rating повідомляє про підтвердження кредитного рейтингу АТ «ПЕРШИЙ ІНВЕСТИЦІЙНИЙ БАНК» на рівні uaAA з прогнозом «у розвитку». Рейтинг надійності банківських вкладів підтверджено на рівні «5» (відмінна надійність).

АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО «ПЕРШИЙ ІНВЕСТИЦІЙНИЙ БАНК» зареєстровано Національним банком України 20 червня 1997 року. Основним акціонером банку виступає фізична особа-нерезидент Гінер Євгеній Леннорович. За підсумками 2020 року банк посів 52 місце за обсягом активів серед 73 банківських установ України; 45 – за розміром балансового капіталу; 53 позицію – за розміром коштів, що залучено від населення; 49 – за обсягом коштів корпоративних клієнтів та 47 – за розміром отриманого прибутку. Регіональна мережа представлена Головним офісом у м. Київ та 29 відділеннями в 10 областях України. Найбільша кількість відділень розташована у Київській (10) та Одеській (6) областях.

Завдяки суттєвому обсягу інвестицій у державні цінні папери, частка високоліквідних активів зберігається на рівні 50-60% активів. Слід зазначити, що крім отримання процентного доходу державні цінні папери використовуються як фінансовий інструмент для підтримки ліквідності шляхом проведення операцій РЕПО з іншими банками, а також при залученні коштів від регулятора. Діяльність банку протягом останніх декілька років зберігається прибутковою – чистий прибуток АТ «ПЕРШИЙ ІНВЕСТИЦІЙНИЙ БАНК» за підсумками 2020 року становив 10,5 млн грн. Незважаючи на часткове збільшення адміністративних витрат, значення коефіцієнта ефективності діяльності банківської установи зберігається на прийнятному рівні – понад 130% за підсумками минулого року.

Підтвердження рейтингів АТ «ПЕРШИЙ ІНВЕСТИЦІЙНИЙ БАНК» обумовлено фінансовою підтримкою з боку власників, в тому числі за рахунок реінвестиції прибутків минулих років; високими показниками капіталізації та ліквідності. Додатково Рейтингове агентство зазначає прибуткову діяльність протягом останніх декількох років, високі показники ефективності діяльності, а також прийнятну якість робочих активів. У свою чергу, Рейтингове агентство зазначає збереження концентрації активних та пасивних операцій у розрізі основних контрагентів банку, а також посилення чутливості банківської системи України до операційного та кредитного ризиків, що зумовлено погіршенням епідеміологічної ситуації в країні, а також введенням економічних та адміністративних обмежень до економічних суб’єктів та населення.

Для проведення аналітичного дослідження були використані матеріали, отримані від АТ «ПЕРШИЙ ІНВЕСТИЦІЙНИЙ БАНК», в тому числі: фінансова звітність за період 2018-2020 рр., планові показники діяльності, інша необхідна внутрішня інформація, а також інформація з відкритих джерел, яку Рейтингове агентство вважає достовірною.

Фінансовий департамент
За додатковою інформацією звертайтесь:
Пресслужба IBI-Rating
(044) 362-90-84
press(at)ibi.com.ua