IBI-Rating підтвердило кредитні рейтинги ПрАТ «КІРОВОГРАДОБЛЕНЕРГО» та його облігацій

18.11.2020
Рейтингове агентство IBI-Rating повідомляє про підтвердження довгострокових кредитних рейтингів ПрАТ «КІРОВОГРАДОБЛЕНЕРГО» та його відсоткових забезпечених облігацій серії А (номінальний обсяг випуску – 5 млн грн з погашенням у серпні 2025 року) та серії С (номінальний обсяг випуску – 120 млн грн з погашенням у березні 2022 року) на рівні uaBBB з прогнозом «у розвитку».

Прогноз «у розвитку» обумовлений невизначеністю щодо впливу на фінансовий стан Емітента очікуваного сповільнення ділової активності, враховуючи погіршення епідеміологічної ситуації в країні, а також ймовірність повторного введення економічних та адміністративних обмежень до економічних суб’єктів та населення.

У відповідності до Закону України «Про ринок електричної енергії» з 01.01.2019 р. за ПрАТ «КІРОВОГРАДОБЛЕНЕРГО» залишилася лише функція розподілу електричної енергії. Для ведення зазначеної діяльності Компанія має необхідну ліцензію. ПрАТ «КІРОВОГРАДОБЛЕНЕРГО» є природним монополістом на території Кіровоградської області, що забезпечує стабільність збуту.

Чистий дохід ПрАТ «КІРОВОГРАДОБЛЕНЕРГО» за І півріччя 2020 року склав 820,7 млн грн, що майже на 12% перевищило показник аналогічного періоду минулого року та обумовлено нарощенням основної складової надходжень – доходів від реалізації послуг з розподілу електроенергії. Приймаючи до уваги приріст чистого доходу на фоні відносно стабільної собівартості реалізації, валовий прибуток компанії в аналізованому періоді демонстрував суттєве зростання та за підсумками січня-червня 2020 року становив 168,4 млн грн (+71,8% порівняно з аналогічним періодом минулого року). Підсумком діяльності ПрАТ «КІРОВОГРАДОБЛЕНЕРГО» за І півріччя 2020 року став чистий прибуток у розмірі 77,8 млн грн, що сприяло нарощенню нерозподіленого прибутку до 579,2 млн грн.

За рахунок скорочення обсягу боргу та покращення фінансових результатів рівень боргового навантаження ПрАТ «КІРОВОГРАДОБЛЕНЕРГО» за підсумками 6 місяців 2020 року знизився, порівняно з попереднім роком, та оцінюється як низький.

ПрАТ «КІРОВОГРАДОБЛЕНЕРГО» зберігає потребу в значних обсягах капіталовкладень для оновлення основних фондів, враховуючи необхідність їх постійної модернізації відповідно до законодавства України.

Для проведення аналітичного дослідження були використані матеріали, отримані від ПрАТ «КІРОВОГРАДОБЛЕНЕРГО», в тому числі: річна фінансова звітність за 2017-2019 рр. та 6 місяців 2020 року, довідкова інформація про діяльність підприємства, параметри випусків облігацій, інша необхідна внутрішня інформація, очікування Рейтингового агентства IBI-Rating, а також інформація з відкритих джерел, яку рейтингове агентство вважає достовірною.

Корпоративний департамент

Пресслужба IBI-Rating