Друк

IBI-Rating підтвердило рейтинг фінансової стійкості ПрАТ «СК «САЛАМАНДРА» на рівні uaА–ifr з прогнозом «у розвитку»

09.09.2020
Рейтингове агентство IBI-Rating повідомляє про підтвердження рейтингу фінансової стійкості ПрАТ «СК «САЛАМАНДРА» на рівні uaA–ifr з прогнозом «у розвитку».

ПрАТ «СК «САЛАМАНДРА» працює на ринку страхування з 1994 року та є правонаступником ПрАТ «СК «ДІМ СТРАХУВАННЯ» та ПрАТ «СК «ДНІПРОІНМЕД». На початку 2020 року Нацкомфінпослуг надала ПАТ «ЗНВКІФ «Фронтлайн» (Київ) дозвіл на концентрацію 99,8% акцій ПрАТ «СК «САЛАМАНДРА», а також 81,16% акцій СК «Ван Клік» (раніше «Саламандра Україна»). Обидва страховика найближчим часом увійдуть в небанківську фінансову групу «Саламандра». Активами ПАТ «ЗНВКІФ «Фронтлайн» управляє КУА «Опіка-Капітал». Кінцевим бенефіціаром ПАТ «ЗНВКІФ «Фронтлайн» виступає Юрій Явтушенко. Крім страхових компаній в НФГ «Саламандра» увійдуть асистуюча компанія «Фінанс Лайн», Медичний центр «Саламандра» (Запоріжжя), факторингова компанія Маркс.Капітал, асистуюча компанія ТОВ «МХ КОНСАЛТИНГ».

Страхова компанія є членом Моторного (транспортного) страхового бюро України та здійснює свою діяльність на підставі 24 ліцензій – 8 обов'язкових і 16 добровільних видів страхування. За підсумками І півріччя 2020 року ПрАТ «СК «САЛАМАНДРА» залучило страхових платежів на загальну суму 51,7 млн грн, що на 13% перевищило показник за аналогічний період минулого року та обумовлено переважно нарощенням надходжень за полісами страхування наземного транспорту, вантажобагажу та іншого майна. Відповідно за підсумками січня-червня поточного року до найвагоміших складових страхового портфеля належать транспортне страхування (ОСЦПВ та КАСКО – 53% разом) та медичне страхування (29%). За січень-червень 2020 року ПрАТ «СК «САЛАМАНДРА» здійснило страхові виплати на суму 23,6 млн грн, що на третину перевищило показник аналогічного періоду минулого року та обумовлено переважно підвищенням рівня збитковості транспортного страхування. Основна діяльність страховика зберігається прибутковою; чистий фінансовий результат також є додатним – чистий прибуток компанії за підсумками І півріччя 2020 року склав 181,2 тис. грн.

Підтвердження рейтингу фінансової стійкості ПрАТ «СК «САЛАМАНДРА» обумовлено достатньою питомою вагою високоліквідних активів у категоріях активів, якими представлені страхові резерви; високими показниками капіталізації та платоспроможності; прийнятною диверсифікацією страхового портфеля та достатніми показниками ефективності діяльності. В свою чергу, Рейтингове агентство зазначає низьку диверсифікацію операцій з вихідного перестрахування; збільшення боргового навантаження; посилення чутливості фінансової системи України до операційного ризику, що зумовлено погіршенням епідеміологічної ситуації в країні, а також введенням економічних та адміністративних обмежень до економічних суб’єктів та населення.

Для проведення аналітичного дослідження були використані матеріали, отримані від ПрАТ «СК «САЛАМАНДРА», в тому числі: фінансова звітність за 2017-2019 рр. та І півріччя 2020 року, інша необхідна внутрішня інформація, а також інформація з відкритих джерел, яку Рейтингове агентство вважає достовірною.

Фінансовий департамент
За додатковою інформацією звертайтесь:
Прес-служба IBI-Rating
(044) 362-90-84
press(at)ibi.com.ua