Друк

IBI-Rating підтвердило рейтинг фінансової стійкості ПАТ «НАСК «ОРАНТА» на рівні uaAA–ifr

01.06.2020
Рейтингове агентство IBI-Rating повідомляє про підтвердження рейтингу фінансової стійкості ПАТ «НАСК «ОРАНТА» на рівні uaAA–ifr, прогноз рейтингу «у розвитку».

ПАТ «НАСК «ОРАНТА» є правонаступницею Укрдержстраху, заснованого 25 листопада 1921 року. У 1993 році Укрдержстрах було перетворено на Відкрите акціонерне товариство Національна акціонерна страхова компанія «Оранта», засновником якого, з боку Держави, виступив Фонд державного майна України. У 2007 році Фонд державного майна України продав інвесторові останній пакет акцій, що перебував у державній власності. Акціонерами ПАТ «НАСК «ОРАНТА», які мають понад 10% акцій, виступають АТ «БТА Банк» (Казахстан) (35,17% акцій), а також компанія, що зареєстрована в республіці Кіпр – БЕКВУД ХОЛДІНГС ЛІМІТЕД (13,74%).

Свою діяльність страховик здійснює на підставі 33 ліцензій – 15 обов’язкових і 18 добровільних видів страхування. За підсумками 2019 року ПАТ «НАСК «ОРАНТА» займало такі позиції серед понад 200 учасників ринку страхування (non-life): власний капітал – 15 місце; обсяг залучених премій – 11 місце, а також 10 позицію за обсягом активів, сформованих страхових резервів та здійснених страхових відшкодувань. Крім того, ПАТ «НАСК «ОРАНТА» стабільно посідає лідируючі позиції за обсягом страхових премій з обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів. Фінансовий результат страхової компанії мав додатне значення – чистий прибуток за підсумками 2019 року становив 240 тис. грн. У свою чергу, чистий прибуток за підсумками січня-березня 2020 року склав майже 35 млн грн, чому сприяв, зокрема, більш високий темп приросту зароблених платежів ніж зростання страхових виплат, економія витрат, що пов’язані із сплатою послуг страхових агентів тощо.

Підтвердження рівня рейтингу фінансової стійкості ПАТ «НАСК «ОРАНТА» обумовлено входженням компанії в число найбільших учасників страхового ринку України, достатнім рівнем високоліквідних активів у категоріях активів, якими представлені страхові резерви, високими показниками платоспроможності, а також стабільною динамікою залучених страхових премій. У свою чергу, має місце невисока диверсифікація страхового портфеля, висока частка резервів заявлених, але не виплачених збитків, у загальних страхових резервах, нестабільність операційного середовища, мінливість регуляторного поля, а також чутливість дохідної бази компанії до зміни ситуації в реальному секторі. Прогноз рейтингу «у розвитку» обумовлений невизначеністю щодо впливу на фінансовий стан страхової компанії очікуваного суттєвого сповільнення ділової активності внаслідок погіршення епідеміологічної ситуації в країні у І кварталі 2020 року та введених економічних, а також адміністративних обмежень до економічних суб’єктів та населення.

Для проведення аналітичного дослідження були використані матеріали, отримані від ПАТ «НАСК «ОРАНТА», в тому числі: фінансова звітність за 2017-2019 рр. та 3 місяці 2020 року, інша необхідна внутрішня інформація, а також інформація з відкритих джерел, яку Рейтингове агентство вважає достовірною.

Фінансовий департамент
За додатковою інформацією звертайтесь:
Прес-служба IBI-Rating
(044) 362-90-84
press(at)ibi.com.ua