IBI-Rating підтвердило кредитний рейтинг АБ «УКРГАЗБАНК»

11.07.2019
IBI-Rating повідомляє про підтвердження кредитного рейтингу АБ «УКРГАЗБАНК» на рівні uaAA з прогнозом рейтингу «стабільний». Рейтинг надійності банківських вкладів підтверджено на рівні «5+» (відмінна надійність).

АБ «УКРГАЗБАНК» здійснює діяльність на банківському ринку з січня 1999 року. З 2009 року ключовим власником установи виступає Держава в особі Міністерства фінансів України (майже 95% акцій). За підсумками січня-березня 2019 року серед 77 банків АБ «УКРГАЗБАНК» посідав 4 позицію за розміром активів, 6 – за обсягом коштів населення, 9 – за розміром балансового капіталу та 19 – за розміром отриманого прибутку. Слід зазначити, що завдяки активному розвитку різноманітних банківських продуктів та активній співпраці з корпоративним сектором, АБ «УКРГАЗБАНК» за підсумками І кварталу поточного року очолив список банків за обсягом коштів, залучених від юридичних осіб.

Упродовж аналізованого періоду банківська установа продовжувала укріпляти ринкові позиції та наразі обслуговує понад 1,5 млн клієнтів. Клієнтська база диверсифікована за категоріями клієнтів, програмами, галузями економіки та регіонами. АБ «УКРГАЗБАНК» має розвинену мережу відокремлених територіальних підрозділів, які покривають всі області, та у аналізованому періоді продовжував нарощувати кількість відділень – кількість діючих відділень станом на кінець І кварталу поточного року становила 248 одиниць. Станом на 01.04.2019 р. регулятивний капітал установи склав 6,4 млрд грн, чисті активи та балансовий капітал – 89,7 млрд грн та 5,9 млрд грн відповідно. Діяльність банку в аналізованому періоді була прибутковою, а показники ефективності основної діяльності – високими. Чистий прибуток АБ «УКРГАЗБАНК» за підсумками 2018 року становив 766,1 млн грн, що на 23% перевищило показник 2017 року. За І квартал 2019 року чистий прибуток установи склав 54,3 млн грн. Порівняно недорога ресурсна база позитивно впливає на результат операційної діяльності – обсяг чистого операційного доходу від основної діяльності за підсумками минулого року та січня-березня поточного року становив відповідно 3,9 млрд грн та 1,1 млрд грн, що є найбільшими показниками за останні декілька років.

Підтвердження рейтингів АБ «УКРГАЗБАНК» обумовлено тривалим покращенням ринкових позицій та диверсифікації діяльності за рахунок залучення нових клієнтів, високими показниками капіталізації та ліквідності, достатніми показниками ефективності основної діяльності, а також підтримкою з боку Держави. В той же час, Рейтингове агентство враховує наявність концентрації кредитного портфеля за основними позичальниками, збереження високої чутливості банківської системи до операційних ризиків, що зумовлено волатильністю законодавчого поля, складною ситуацією в економіці, а також обмеженими фінансовими можливостями населення і підприємств реального сектору.

Для проведення аналітичного дослідження були використані матеріали, отримані від АБ «УКРГАЗБАНК», в тому числі: фінансова звітність за 2016-2018 рр. та 3 місяці 2019 року, планові показники діяльності, інша необхідна внутрішня інформація, а також інформація з відкритих джерел, яку Рейтингове агентство вважає достовірною.

Фінансовий департамент