IBI-Rating підтвердило кредитний рейтинг ПрАТ «СК «РАРИТЕТ» на рівні uaA

03.04.2019
Рейтингове агентство IBI-Rating повідомляє про підтвердження довгострокового кредитного рейтингу ПрАТ «СК «РАРИТЕТ» на рівні uaA, прогноз рейтингу «стабільний».

ПрАТ «СК «РАРИТЕТ» здійснює страхову діяльність з 1999 року. Акціонерами компанії виступають 4 фізичні особи – резиденти України. Свою діяльність страховик здійснює на підставі 17 ліцензій (5 обов'язкових і 12 добровільних видів страхування). Послуги страхування надаються через головний офіс у м. Київ та агентську мережу, яка налічує 150 агентів у 10 областях України. За підсумками 2018 року ПрАТ «СК «РАРИТЕТ» залучило страхових платежів на загальну суму 69 млн грн, що майже на 17% перевищило показник за минулий рік. Пріоритетним для компанії видом страхування виступає медичне страхування. За минулий рік компанією було здійснено страхові виплати на загальну суму 41,1 млн грн, що майже відповідає показнику 2017 року. Основна діяльність страховика у 2018 року була збитковою – результат діяльності (до оподаткування) за минулий рік склав (-)1,5 млн грн. В свою чергу чистий збиток за минулий рік становив 2,2 млн грн.

Підтвердження рейтингу обумовлено достатньою диверсифікацією активів, якими представлені страхові резерви, високими показниками капіталізації та платоспроможності – станом на 01.01.2019 р. фактичний запас платоспроможності перевищував нормативний у понад 4 рази. Разом з цим, рейтинг обмежується: концентрацією страхового портфеля в розрізі видів страхування; високим значенням комбінованого показника збитковості; нестабільністю операційного середовища, мінливістю регуляторного поля, а також чутливістю дохідної бази компанії до зміни ситуації в реальному секторі.

Для проведення аналітичного дослідження були використані матеріали, отримані від ПрАТ «СК «РАРИТЕТ», в тому числі: фінансова звітність за 2016-2018 рр., інша необхідна внутрішня інформація, а також інформація з відкритих джерел, яку Рейтингове агентство вважає достовірною.

Фінансовий департамент