Друк

IBI-Rating підтвердило кредитний рейтинг ПАТ «НАСК «ОРАНТА» на рівні uaA–

26.11.2018
Рейтингове агентство IBI-Rating повідомляє про підтвердження кредитного рейтингу ПАТ «НАСК «ОРАНТА» на рівні uaA– з прогнозом рейтингу «стабільний».

ПАТ «НАСК «ОРАНТА» є правонаступницею Укрдержстраху, заснованого 25 листопада 1921 року. У 1993 році Укрдержстрах було перетворено на Відкрите акціонерне товариство Національна акціонерна страхова компанія «Оранта», засновником якого, з боку Держави, виступив Фонд державного майна України. У 2007 році Фонд державного майна України продав інвесторові останній пакет акцій, що перебував у державній власності. Станом на 01.10.2018 р. акціонерами ПАТ «НАСК «ОРАНТА», які мають понад 10% акцій, виступають АТ «БТА Банк» (Казахстан) (35,17% акцій), а також компанія, що зареєстрована в республіці Кіпр – БЕКВУД ХОЛДІНГС ЛІМІТЕД (13,74%).

Свою діяльність страховик здійснює на підставі 33 ліцензій – 15 обов’язкових і 18 добровільних видів страхування. За підсумками І півріччя 2018 року ПАТ «НАСК «ОРАНТА» займало такі позиції серед понад 250 учасників ринку страхування (non-life): активи – 12 місце; власний капітал – 17 місце; страхові резерви – 8 місце; виплати – 11 місце; страхові премії – 12 місце. Крім того, ПАТ «НАСК «ОРАНТА» стабільно посідає першу позицію за обсягом страхових премій з обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів. Нарощення зароблених страхових платежів на фоні часткового зменшення рівня виплат у ІІ та ІІІ кварталах 2018 року сприяло покращенню значення комбінованого показника збитковості (до 99,2%), а також скороченню від’ємного фінансового результату поточного року до 9,1 млн грн.

Підтвердження довгострокового кредитного рейтингу обумовлено міцними ринковими позиціями, наявністю добре розвинених каналів продажу, що сприяє стабільній динаміці надходжень страхових платежів, достатніми показниками платоспроможності (станом на 01.10.2018 р. фактичний запас платоспроможності перевищував нормативний майже удвічі), а також достатнім рівнем диверсифікації та якості активів, якими представлені страхові резерви. В свою чергу, IBI-Rating зазначає суттєвий обсяг збитків минулих років, що зменшує рівень капіталізації; високе значення комбінованого показника збитковості, нестабільність операційного середовища, мінливість регуляторного поля, а також чутливість дохідної бази компанії до зміни ситуації в реальному секторі.

Для проведення аналітичного дослідження були використані матеріали, отримані від ПАТ «НАСК «ОРАНТА», в тому числі: фінансова звітність за 2015-2017 рр. та 9 місяців 2018 року, інша необхідна внутрішня інформація, а також інформація з відкритих джерел, яку Рейтингове агентство вважає достовірною.

Фінансовий департамент
За додатковою інформацією звертайтесь:
Прес-служба IBI-Rating
(044) 362-90-84
press(at)ibi.com.ua