Друк

ВІННИЦЯ ДОЛУЧИЛАСЬ ДО ЩЕ ОДНОГО МІЖНАРОДНОГО ПРОЕКТУ З ЕНЕРГОЗБЕРЕЖЕННЯ

14.07.2014
В 2014 році Вінниця долучилась до проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа», який спрямований на підвищення енергетичної безпеки міста. Це ще один грантовий проект, який має на меті підсилити комплексну роботу вінницького муніципалітету в напрямку енергоефективності.

За останні кілька років Вінниця значно активізувала свою роботу в питанні енергоефективності. Міська влада долучається до різних проектів та програм, які можуть допомогти і фінансово, і методологічно якісно будувати роботу з енергозбереження та формувати свою успішну модель енергоефективності.

Головним документом, який об’єднав плани та заходи в питанні енергозбереження Вінниці став План дій зі сталого енергетичного розвитку до 2020 року, який був затверджений  міською радою в 2013 році, а в червні 2014 року – погоджений Єврокомісією. Але міська влада постійно працює над розширенням співпраці з різними організаціями, в тому числі і міжнародними.

Один з останніх проектів, до якого долучилась Вінниця, став грант USAID «Муніципальна енергетична реформа». Він діятиме упродовж чотирьох років за чотирма напрямками: удосконалення регуляторної та правової бази для енергоефективності та чистої енергії; сприяння енергетичному плануванню й інвестиціям в енергоощадні технології; застосування відновлюваних джерел енергії, розвиток потенціалу урядових та неурядових організацій щодо енергоефективності, відновлюваних джерел та зменшення викидів, а також впровадження в Україні стратегій низьковуглецевого розвитку.

Розпочалась реалізація цього проекту з вивчення думки різних фокус-груп щодо застосування енергозберігаючих технологій. Учасниками досліджень стали звичайні мешканці міста, а також представники ЗМІ, громадських організацій, депутати міської ради, а також працівники комунальних підприємств.

Серед питань, які обговорювалися у фокус-групах, -  причини зростання цін на газ та теплову енергію для населення, шляхи заощадження енергоресурсів, альтернативні джерела енергії та можливості їх застосування в Україні та зокрема на Вінниччині і обласному центрі.

Більшість учасників дослідження були одностайні: вінничанам потрібно вчитися заощаджувати енергію. Розпочати це можна з утеплення своїх будинків. Що ж стосується переходу на альтернативні джерела, то тут варто діяти помірковано, зважено і, головне, індивідуально. Адже, якщо, наприклад,  окремі котельні на околиці міста можна перевести на вугілля чи щепу, то великі ТЕЦ, що опалюють цілі мікрорайони, повинні дбати у першу чергу про економію енергії на усіх етапах: від вироблення до отримання споживачем.

«Фокус-групи – це перший етап cпільного з USAID проекту «Муніципальна енергетична реформа», - повідомила  начальник відділу енергоменеджменту департаменту енергетики, транспорту і зв`язку міської ради Вікторія Пономарьова. - Пілотними містами на перший рік діяльності Проекту було визначено, крім Вінниці, Дніпропетровськ, Івано-Франківськ, Краматорськ, Херсон та Чернігів. А загалом організатори проекту відібрали 15 українських міст».