Друк

В центрі Вінниці відрито пам’ятний знак Небесній сотні та загиблим Героям АТО

22.01.2015
22 січня на площі Європейській, біля Меморіалу Слави, було відкрито пам’ятний знак на честь вінничан, які загинули у кривавих протистояннях під час Революції Гідності та під час бойових дій на Донбасі. Знак має вигляд тризуба, на якому зображено падаючого птаха. У відкритті меморіального знаку взяли участь рідні загиблих, представники міської та обласної влади, командування ВПС ЗСУ, військові та міліціонери, які прибули на ротацію, волонтери, представники релігійних конфесій.

Сьогодні в Україні відзначають День Соборності України і водночас вшановують героїв Небесної сотні – рік тому під час Революції Гідності на Майдані загинули перші з них: вірменин Сергій Нігоян,  білорус Михайло Жизневський, викрадений з лікарні львів’янин Юрій Вербицький, тіло якого зі слідами тортур знайшли у лісі неподалік Києва. Потім були криваві розстріли людей на Майдані в лютому і перемога Революції Гідності завдяки мужності і героїзму Небесної сотні та сотень тисяч учасників Євромайдану. А навесні після анексії Криму Росією на Донбас прийшов зовнішній ворог і тероризм. І тисячі українців ціною власних життів та здоров’я продовжують захищати територіальну цілісність своєї держави на Сході. 

22 січня 2015 року у Вінниці вшанували героїв-земляків, які загинули за Україну в трагічних подіях минулого року. В центрі міста, на Європейській площі, встановлено пам’ятний знак Небесній сотні та загиблим Героям АТО. У його відкритті взяли участь рідні загиблих, керівництво міської та обласної влади, командування ВПС ЗСУ, військові та міліціонери, які прибули на ротацію, волонтери, представники релігійних конфесій. Знак, авторами якого є архітектори Владислав Головащенко та Олександр Рекута, має вигляд тризуба з зображенням на ньому падаючого птаха. Меморіальний знак відкрили рідні загиблих майданівця Максима Шимка та льотчика Дмитра Майбороди, яким посмертно присвоєно звання Героїв України. 

«Хочу подякувати всім, хто прийшов вшанувати пам'ять героїв Небесної сотні і усіх героїв, які загинули на Сході, боронячи нашу державу від зовнішнього ворога. Минулої зими ми пообіцяли батькам Максима Шимка, що після буремних подій лютого 2014 року, встановимо пам’ятний знак героям Небесної Сотні. Але тоді ми ще не знали, скільки буде трагічних звісток зі Сходу України, де полягли наші хлопці, в тому числі вінничани. 22 січня 2014 року загинули перші герої Небесної сотні. В лютому не стало Максима Шимка. Десятеро вінничан загинули на Сході. Сподіваємось, що цей пам’ятний знак буде тим місцем, де завжди будуть свіжі квіти, і куди завжди будуть приходити люди та вшановувати пам'ять всіх тих, хто загинув за нашу з вами волю і незалежність, - зазначив в. о. міського голови Сергій Моргунов. - Тут присутні наші військові, які на ротації. Від щирого серця хочу подякувати Вам за вашу мужність і патріотизм. І побажати всім миру та щоб скоріше наші хлопці повернулися зі Сходу живими і неушкодженими». 

«Дитина моя загинула за те, щоб у нас було безхмарне небо, щоб був мир на всій Україні, щоб нам добре жилося, але у нас в країні йде війна, і не одна вже зажурена, заплакана мати. Найкращі з кращих падають від куль, своїми серцями землю прикривають, і в  селах та містах звучать слова «Герої не вмирають». Хочу низько вклонитися матерям, діти яких зараз захищають нашу країну. Люди, не будьте байдужими! Бо байдужість породжує ненависть і горе, а нам потрібно, щоб ми бачили і відчували, що Україна з нами, і що ми разом з державою і підтримуємо один одного. Тоді буде все добре у нас на землі», - з такими словами звернулась до присутніх мати Максима Шимка Зоя Кузьменко.

А сестра загиблого командира екіпажу літака Ан-26 Дмитра Майбороди Ірина наголосила, що жодна держава не має права посягати на суверенітет та територію іншої держави: «Я горжусь своим братом, который погиб, как настоящий офицер, горжусь его помощником Дмитрием Шкарбуном, всеми военными, которые не изменили своей присяге, не перешли на сторону пусть и братского народа, но который явился все-таки агрессором по отношению к нашему государству. И хочу сказать одно – какими бы братскими не были народы, но каждое государство обвязано уважать суверенитет другого государства. Я хочу поблагодарить тех ребят, которые сейчас на востоке Украины, которые охраняют и защищают суверенитет нашего государства. Героям Слава!».

Присутні вшанували пам'ять загиблих хвилиною мовчання. Представники релігійних конфесій освятили пам’ятний знак та помолились за загиблих і за мир в Україні. Після чого відбулось покладання квітів. 

Довідка:

Пам’ятний знак Небесній сотні та загиблим Героям АТО виготовлено з граніту та латуні. Виготовленням та встановленням пам’ятного знаку займались ТОВ «Агропродсоюз» (керівник Юрій Студент), приватний підприємець Ігор Федас, комунальне підприємство «Міськсвітло» (директор Вадим Кондрацький). Всі матеріали і самі роботи вони надали і провели безкоштовно.