Друк

У Тернополі експерти Світового банку обирають об’єкти для реалізації проекту термомодернізації

17.04.2015
Група експертів Світового банку на чолі з керівником проекту «Україна - трансформаційне підвищення енергетичної ефективності в містах» Райнер Бенке цими днями проводять відбір об’єктів у Тернополі, які у рамках енергоефективних програм будуть терномомодернізовані.

Проект Світового банку розпочався у листопаді 2014 року, коли дана організація обрала три міста в Україні - Київ, Кам’янець-Подільськ та Тернопіль, які, на їх думку, найбільш готові до впровадження нових технологій енергозбереження. За кошти банку іноземні фахівці проводили енергоаудит об’єктів житлово-комунального фонду міста, проаналізували енергетичний потенціал Тернополя та визначили пріоритетні напрямки термомодернізації.

«Якщо говорити про централізоване тепло- та водопостачання, водовідведення та сектор відходів, то ці проекти потребують подальшої роботи. Проте у відборі ми зважатимемо на те, що деякі з перелічених сфер уже мають фінансування банку, - розповідає Райнер Бенке. – Наразі найбільший потенціал у відборі мають заклади бюджетної сфери – це лікарні, школи та дитячі садки, а також вуличне освітлення і сектор відходів».

Рішення фахівців стане відомим через декілька днів, потім експерти розроблять техніко-економічне обґрунтування і до кінця року виготовлять документацію.

Міський голова Сергій Надал подякував представникам Світового банку за уже проведену роботу у Тернополі.

«Хочу знову подякувати за те, що Тернопіль став одним із учасників проекту «Україна - трансформаційне підвищення енергетичної ефективності в містах» та усім експертам Світового банку, які швидко, оперативно та якісно працюють у місті, - зазначив Сергій Надал. – Адже плата за енергоспоживання є однією з найбільших витрат бюджету Тернополя і завдяки вашій роботі ми маємо можливість бачити у яких галузях міста є найбільш енерговитратні об’єкти і що можна зробити для економії».