Друк

Роз’яснення щодо нового рейтингу Fitch і його можливого впливу на діяльність Ощадбанку

25.03.2015
Дія  Fitch від 20 березня 2015 року  щодо  рейтингу Ощадбанку як емітента цінних паперів в іноземній валютіжодним чином не пов’язана з поточною роботою банку та його фінансовим станом.  Більш того,  ця дія не впливає на здатність банку виконувати зобов’язання перед вкладниками. Важливо зазначити, що у своїй заяві Fitch наголошує, що «ця рейтингова дія є наслідком заяви Міністерства фінансів від 13 березня 2015 року про реструктуризацію зовнішнього суверенного боргу». При цьому згідно з заявою Міністерства фінансів «відносно кожної з організацій буде проводитись окрема процедура з урахуванням конкретної ситуації».

Дія Fitch привела  рейтинг Ощадбанку у відповідність із суверенним рейтингом країни, відображаючи можливу участь банку в загальному процесі реструктуризації державного боргу.

Разом з тим Fitch акцентує увагу на тому, що він зберігає поточний довгостроковий рейтинг Ощадбанку в національній валюті на рівні «ССС», оскільки банк має доступ до ліквідності в національній валюті й виконує всі вимоги до власного капіталу. Крім того, агентство підтвердило рейтинг стійкості Ощадбанку на рівні «ссс».

Слід зазначити, що Ощадбанк є єдиним банком в Україні, який має державну гарантію за вкладами населення. Показник адекватності капіталу Ощадбанку залишається одним із найкращих серед банків України таприблизно вдвічі перевищує вимоги НБУ, встановлені на рівні 10%. Також суттєве погашення зовнішньої заборгованості Ощадбанку відбудеться в березні 2016 року.

Ці та інші показники діяльності Ощадбанку (клієнтська база, динаміка змін депозитного портфеля) відображені в останніх дослідженнях експертів та провідних медіа. Крім того, в 2015 році Ощадбанк був визнаний найнадійнішим та найстійкішим журналами Forbes та «Деньги». Раніше таку ж оцінку дав журнал «Новое время» разом з інвестиційною компанією Dragon Capital.