Рейтинг інвестиційної привабливості АР Крим підтверджений на рівні invA

29.11.2012

IBI-Rating повідомляє про підтвердження рейтингу інвестиційної привабливості АР Крим на рівні invA – "висока інвестиційна привабливість".

Рейтинг інвестиційної привабливості – це оцінка Рейтингового агентства привабливості регіону з точки зору інвестування в нього та потенційних ризиків, пов'язаних з вкладенням коштів. Регіон з рейтингом invA характеризується високою інвестиційною привабливістю порівняно з іншими територіями України. Спостерігається чутливість до впливу інвестиційних ризиків.

На думку IBI-Rating, Автономна Республіка Крим має істотний інвестиційний потенціал, активізація інвесторів протягом останніх років вигідно відрізняє АРК від ряду інших регіонів України. На підтверджений рейтинг інвестиційної привабливості найбільше вплинули особливі географічні та природно-кліматичні умови, які створюють конкурентні переваги та значні можливості для інвестора, а також лояльне екологічне законодавство та мінімальна кількість обмежень на сьогоднішній день з можливістю їхнього збільшення в майбутньому. Також в АРК наявна вся інфраструктура, проте спостерігається її знос та певні обмеження щодо використання в окремих регіонах Криму. Гілки місцевої влади консолідовані та мають підтримку з боку центральних органів влади, що активізує дії в частині покращення інвестиційного клімату. Проте спостерігається висока ротація в керівних ланках управління, також відсутні суттєві важелі надання пільг інвесторам. Півострів характеризується середніми по країні показниками економічного розвитку за значного потенціалу для зростання в ряді секторів економіки і більшою за середню частиною економіки, яка знаходиться за межами офіційної статистики. Існує деяка обмеженість власних фінансових інституцій, проте показники ефективності діяльності підприємств півострова залишаються високими, а боргове навантаження – низьким. Соціальні показники АРК характеризуються середніми по країні показниками тривалості життя, нижчими за середні показниками доходів населення за більш високого рівня правопорушень, гарною забезпеченістю закладами охорони здоров’я та освіти при типовому для держави превалюванні гуманітарних і економічних вузів над технічними.

Позитивно на рейтинг інвестиційної привабливості АРК може вплинути вдосконалення нормативної бази та успішна реалізація базових програм розвитку півострова, детінізація економіки, покращення стану інфраструктури. Подальший знос інфраструктури, виявлення скарг з боку інвесторів на діяльність місцевої влади, погіршення показників ефективності діяльності підприємств та скорочення обсягів інвестицій можуть негативно вплинути на рейтинг інвестиційної привабливості регіону.

Відділ рейтингів муніципальної сфери