Підтверджено кредитні рейтинги позичальників та облігацій чотирьох українських залізниць

01.10.2014
IBI-Rating повідомляє про оновлення кредитних рейтингів чотирьох залізниць та їхніх боргових інструментів:
  • довгострокові кредитні рейтинги ДТГО "Львівська залізниця" та відсоткових облігації серії В, D-G підтверджено на рівні uaА, прогноз "у розвитку";
  • довгострокові кредитні рейтинги ДП "Одеська залізниця" та відсоткових облігацій серії В підтверджено на рівні uaА, прогноз "у розвитку";
  • довгострокові кредитні рейтинги ДТГО "Південно-Західна залізниця" та відсоткових облігації серій С, G-M підтверджено на рівні uaА-, прогноз "у розвитку";
  • довгострокові кредитні рейтинги ДП "Південна залізниця" та відсоткових облігацій серій В, С, D-G підтверджено на рівні uaА, прогноз "у розвитку".
Емітенти зберігають монопольне положення у сфері залізничних перевезень. Діяльність аналізованих підприємств за підсумками 6 міс. 2014 року залишається прибутковою, рентабельність EBITDA – на рівні 17-20%. Суттєва девальвація гривні в аналізованому періоді зумовила посилення боргового навантаження Залізниць, проте, зважаючи на довгостроковий характер переважної більшості боргових зобов’язань, його рівень оцінюється як прийнятний. Висока залежність залізничної галузі від державного регулювання залишається стримуючим фактором розвитку Залізниць. Крім того, в силу значної зношеності рухомого складу зберігається потреба у значних обсягах капіталовкладень в його оновлення, у т.ч. за рахунок позикового капіталу.

Прогноз кредитних рейтингів "у розвитку" відображає невизначеність стосовно економічної ситуації в Україні, у т.ч. перспектив відновлення ділової активності та обсягів промислового виробництва, які безпосередньо впливають на показники діяльності транспортної системи. Крім того, триваюча девальвація гривні за значного обсягу боргових зобов’язань Залізниць, номінованих в іноземній валюті, посилює валютний ризик і може позначитися на подальшому зростанні боргового навантаження Емітентів, знижуючи їхні фінансові результати. Прогноз вказує на можливість перегляду рейтингу в разі нівелювання або реалізації зазначених ризиків.

Для проведення аналітичного дослідження були використані матеріали, отримані від Емітентів, в тому числі: фінансова звітність за 2011-2013 рр. та 6 міс. 2014 року, параметри випусків облігацій, довідкова інформація про діяльність Залізниць, інша необхідна внутрішня інформація, а також інформація з відкритих джерел, яку Рейтингове агентство вважає достовірною.

Відділ рейтингів корпоративної сфери.

Анна Іваницька