Підтверджено кредитні рейтинги ПАТ "ЕК "ЖИТОМИРОБЛЕНЕРГО", ПАТ "КІРОВОГРАДОБЛЕНЕРГО" та ПАТ "ОДЕСАОБЛЕНЕРГО" та їхніх облігацій

30.04.2014
IBI-Rating повідомляє про оновлення кредитних рейтингів трьох енергопостачальних компаній та їхніх боргових інструментів:
  • довгострокові кредитні рейтинги ПАТ "ЕК "ЖИТОМИРОБЛЕНЕРГО" і відсоткових облігацій серій А, В підтверджені на рівні uaBBB, прогноз "стабільний";
  • довгострокові кредитні рейтинги ПАТ "КІРОВОГРАДОБЛЕНЕРГО" і відсоткових облігацій серій А, В підтверджені на рівні uaBBB+, прогноз "стабільний";
  • довгострокові кредитні рейтинги ПАТ "ОДЕСАОБЛЕНЕРГО" і відсоткових облігацій серії А підтверджені на рівні uaBBB-, прогноз "стабільний";
Підтвердження кредитних рейтингів відображає збереження ключових факторів, які відзначалися IBI-Rating раніше. Одним з акціонерів енергопостачальних компаній залишається "VS Energy International N.V.". Природна монополія Емітентів з постачання і передачі електроенергії у відповідних регіонах забезпечує стабільність їхнього збуту. Діяльність аналізованих компаній за підсумками 2013 року була прибутковою, рентабельність EBITDAсклала 15-18%. Рівень боргового навантаження знижується як за рахунок поліпшення фінансових результатів, так і внаслідок скорочення обсягу чистого боргу. Емітенти зберігають вразливість до валютного ризику через наявність кредитів, отриманих в іноземній валюті. Однак враховуючи довгостроковий характер переважної більшості боргових зобов’язань, структура боргу оцінюється як добра. Зберігається потреба в значних обсягах капіталовкладень, враховуючи необхідність постійної модернізації основних засобів відповідно до законодавства України.

Позитивно на рівень кредитних рейтингів можуть вплинути: зростання фінансових результатів за одночасного покращення показників ефективності діяльності та зниження залежності від зовнішніх джерел фінансування, лібералізація енергетичного ринку України. Негативно на рівень кредитних рейтингів можуть вплинути: невиконання боргових зобов’язань, суттєве зниження рівня розрахунків споживачів при підвищенні тарифів на електроенергію, значне зростання боргового навантаження, погіршення політичної та загальноекономічної ситуації в країні.

Для проведення аналітичного дослідження були використані матеріали, отримані від Емітентів, в тому числі: фінансова звітність за 2011-2013 рр., довідкова інформація про діяльність Емітентів, параметри випусків облігацій, інша необхідна внутрішня інформація, очікування IBI?Rating, а також інформація з відкритих джерел, яку Рейтингове агентство вважає достовірною.

Відділ рейтингів корпоративної сфери.

За додатковою інформацією звертайтеся:
Анна Іваницька