Хрещатик, Капітал і ПУМБ - лідери рейтингу відкритості за результатами 2013 р. - I кв. 2014 р.

24.07.2014
Рейтингове агентство IBI-Rating, оцінюючи прозорість діяльності банківської системи України, з 2012 року проводить на регулярній основі дослідження рівня інформаційної відкритості українських банків. Особливістю поточного, четвертого, періоду за підсумками 2013 р. - I кв. 2014 р. є тенденція до збільшення обсягів даних, що надаються, але із затримками в часі, що не дозволило підвищити загальні показники відкритості.

Процеси застою на ринку і низька ділова активність вплинули на динаміку відкритості банківської системи України. Необхідність вирішувати поточні труднощі, пов'язані зі зниженням ліквідності, відтоком коштів, погіршенням портфелів та ін, не дозволила банкам приділити достатньо уваги розвитку прозорості. Однак, враховуючи складну економічну та політичну ситуацію в країні, збереження показників відкритості на рівні, аналогічному періодам минулих років (69,1%), - позитивне явище. Також позитивний момент - активізація інформаційних ресурсів, які збирають і обробляють дані банківської звітності з метою створення аналітичної бази. НБУ також почав приділяти більше уваги прозорості роботи банків. У поточному році, вперше за останні два роки, була оновлена база основних акціонерів банків України - крім переліку осіб, які володіють прямо або опосередковано часткою в капіталі, інформація доповнена відомостями про структуру власності та кінцевих бенефіціарів.

Як і роком раніше, трійку лідерів очолив банк "Хрещатик" - 91,8%. За ним йдуть "Капітал" і ПУМБ (86,6% і 84,8%). Протягом останніх двох років ПУМБ і "Хрещатик" завжди входять у ТОП 10 відкритих банків України. Також до ТОП 10 в цей раз увійшли Банк Кредит Дніпро, Імексбанк, ОТП Банк, Укрсоцбанк, Правекс-Банк, Банк Петрокоммерц-Україна і Прокредит Банк.

Як і слід було очікувати, банки I групи показали найвищий рівень відкритості, середнє значення по групі - 76,3%. Такі банки зацікавлені в побудові тривалих і надійних відносин з великими підприємствами, інвесторами та клієнтами. Вони максимально розкривають загальні дані про роботу: наявність ліцензій, рейтингів, продукти та послуги. 100% показник відкритості - за інформацією про партнерів та акредитовані страхові. Також максимально повно розкривається інформація про випуски цінних паперів, не обмежуючись звітністю емітента, яка подається в ДКЦПФР, - розміщується стисла інформацію в доступному і презентабельному вигляді.

Однак питання зайвої стандартизації та типізації інформації, що пов'язано з примусовим характером її розкриття, зберігають свою актуальність. Незнання специфіки банківської звітності, значень деяких показників і пошук даних про показники в переліку численних звітних форм забирають багато часу і ускладнюють ухвалення рішення про співпрацю. Можливо, банкам варто звернути увагу на створення для клієнтів коротких змістовних презентацій, оновлюючи їх на регулярній основі.

Більш докладно з результатами дослідження рівня відкритості українських банків за підсумками 2013 р. - I кв. 2014 р. можна ознайомитися в розділі "Дослідження" на сайті IBI-Rating.

Відділ рейтингів фінансової сфери.

За додатковою інформацією звертайтеся:
Анна Іваницька