Як заробити на цінних паперах: все про фондовий ринок – підвищення фінансової грамотності в Києво-Могилянській академії

17.04.2014
10 квітня 2014 року Ігор Андрусик, начальник відділу стратегічного розвитку Рейтингового агентства IBI-Rating, та Ігор Селецький, Голова Правління ПАТ "Фондова біржа ПФТС", провели для студентів Національного університету "Києво-Могилянська академія" інтерактивний освітній захід з підвищення фінансової грамотності на тему: "Як заробити на цінних паперах: все про фондовий ринок". Захід проходив у форматі воркшоп за підтримки студентської організації East West Business та Асоціації нової економічної освіти.

Розпочав захід Ігор Селецький. який розповів студентам про історію виникнення та специфіку роботи фондових ринків світу, про сучасний стан фондового ринку України, про його поточні проблеми, перспективи розвитку та закцентував увагу на видах цінних паперів, їхніх перевагах та недоліках. Діалог зі студентами дав змогу ширше поглянути на фондовий ринок та рушійні процеси у ньому.

Ігор Андрусик розповів про те, які інструменти для інвестицій краще обрати та як оцінити можливі ризики при інвестуванні. Він на наочних прикладах показав різницю між депозитними вкладами та цінними паперами за ключовими критеріями: надійність, ризик, ліквідність, непередбачувані витрати, дохідність. Також пояснив, чим займаються рейтингові агентства та наскільки важливим є аудит для фінансових установ.

Практична частина заходу була представлена у форматі інтерактивної гри "Києво-Могилянська фондова біржа". Під час участі у грі студенти навчилися мінімізувати ризики та заробляти на інвестуванні в цінні папери, серед учасників були визначені кращий брокер, кращий покупець та кращий торговець цінними паперами "Києво-Могилянської фондової біржі".

Довідка:
Рейтингове агентство IBI-Rating одним зі своїх стратегічних завдань вважає сприяння підвищенню фінансової грамотності серед громадян України різних вікових категорій та різного соціального статусу за рахунок професійних знань та досвіду спеціалістів агентства. Протягом останнього року представниками агентства було проведено освітні заходи в рамках Всеукраїнського тижня фінансової грамотності в Україні у партнерстві з НБУ та в рамках проекту Global Money Week у партнерстві з Асоціацією нової економічної освіти.

ПАТ "Фондова біржа ПФТС" -- один з найбільших організаторів торгів цінними паперами в Україні. Заснована в 1996 році, біржа понад десятиліття є беззаперечним лідером на ринку. Станом на початок 2014 року членами біржі були 176 професійних учасників ринку цінних паперів (провідних інвестиційних компаній та банків). ПФТС є кореспондованим членом Світової Федерації Фондових Бірж та членом Міжнародної Асоціації бірж країн СНД. Індекс ПФТС з 1997 року є офіційним індексом України в S&P Emerging Markets.