IBI-Rating визначило рейтинг фінансової стійкості ТДВ «СК «Мотор-Гарант» на рівні uaAAifr

07.08.2019
Рейтингове агентство IBI-Rating повідомляє про визначення рейтингу фінансової стійкості Товариства з додатковою відповідальністю «Страхова компанія «Мотор-Гарант» на рівні uaAAifr, прогноз рейтингу «стабільний».

ТДВ «СК «Мотор-Гарант» працює на ринку страхування з 2000 року та входить до складу банківської групи разом із АТ «МОТОР-БАНК». Кінцевим бенефіціарним власником ТДВ «СК «Мотор-Гарант» виступає Богуслаєв Вячеслав Олександрович, якому станом на початок квітня поточного року належало 83,6% акцій страхової компанії. Страховик є членом Асоціації «Страховий бізнес», Ліги страхових організацій України, Моторного (транспортного) страхового бюро України, а також Ядерного страхового пулу України. Компанія має 21 ліцензію на здійснення страхової діяльності (13 видів добровільного страхування, 8 видів - обов'язкового страхування).

Головний офіс ТДВ «СК «Мотор-Гарант» знаходиться в м. Запоріжжя; додатково страховик має три представництва та відділи продажу страхових продуктів в Запорізькій, Дніпропетровській, Київській, Хмельницькій та Харківській областях. Незважаючи на високу конкуренцію на страховому ринку України, ТДВ «СК «Мотор-Гарант» демонструє відносно стабільні позиції серед понад 200 учасників страхового ринку (non-life), входячи в ТОП 50 лідерів ринку за основними показниками: обсягом активів, власного капіталу, залучених премій та здійснених виплат. Крім того, за підсумками 2018 року ТДВ «СК «Мотор-Гарант» посіло третю позицію серед страхових компаній Запорізької області за обсягом залучених страхових премій, а також перше місце з добровільного медичного страхування в Запорізькій області.

Стратегічними видами страхування для компанії виступають: обов’язкове страхування цивільної авіації, страхування від вогневих ризиків, страхування майна, а також медичне страхування. Вагомі надходження страховик додатково отримує за договорами страхування цивільної відповідальності власників наземного транспорту (включаючи відповідальність перевізника), страхування вантажів, а також за полісами ОСЦПВ. ТДВ «СК «Мотор-Гарант» демонструє прийнятні показники ефективності діяльності, чому зокрема сприяє невисокий рівень страхових виплат. Чистий прибуток за підсумками 2018 року та І кварталу 2019 року склав відповідно 17,7 млн грн та 1,5 млн грн.

Визначений рівень рейтингу фінансової стійкості ТДВ «СК «Мотор-Гарант» обумовлений прийнятною диверсифікацією страхового портфеля за видами страхування, стабільною динамікою обсягу зароблених страхових премій, високими показниками ліквідності та платоспроможності, а також доброю якістю і достатньою диверсифікацією активів, якими представлені страхові резерви. В свою чергу, стримуючими факторами є наявність залежності від окремих великих страхувальників, суттєвий обсяг фінансових інвестицій у вигляді внесків у капітал інших підприємств, нестабільність операційного середовища, мінливість регуляторного поля, а також чутливість дохідної бази компанії до зміни ситуації в реальному секторі.

Для проведення аналітичного дослідження були використані матеріали, отримані від ТДВ «СК «Мотор-Гарант», в тому числі: фінансова звітність за 2016-2018 рр. та 3 місяці 2019 року, інша необхідна внутрішня інформація, а також інформація з відкритих джерел, яку Рейтингове агентство вважає достовірною.

Фінансовий департамент