IBI-Rating визначило рейтинг фінансової стійкості ТДВ «СК «ХОРТИЦЯ» на рівні uaBBBifr

27.07.2017
Рейтингове агентство IBI-Rating повідомляє про визначення рейтингу фінансової стійкості ТДВ «СК «ХОРТИЦЯ» на рівні uaBBBifr, прогноз рейтингу «стабільний».

Визначений рівень рейтингу фінансової стійкості ТДВ «СК «ХОРТИЦЯ» обумовлений прийнятними показниками капіталізації, ростом залучених страхових премій, вагомою часткою високоліквідних активів у вигляді банківських депозитів, а також достатньою диверсифікацією активів, якими представлені страхові резерви. Також Рейтингове агентство зазначає слабкі ринкові позиції та низький рівень розвитку каналів продажів, високу концентрацію страхових премій та виплат в розрізі контрагентів, істотний обсяг інвестицій в цінні папери, а також значний обсяг доходів і витрат, пов'язаних з операціями з цінними паперами, що підвищує вразливість до ринкового ризику.

ТОВАРИСТВО З ДОДАТКОВОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «СТРАХОВА КОМПАНІЯ «ХОРТИЦЯ» працює на ринку страхування з 2005 року; активну діяльність компанія розпочала у І кварталі 2016 року після зміни власників. Станом на початок квітня 2017 року учасниками ТДВ «СК «ХОРТИЦЯ» виступають: ТОВ «Вега Сістемс» (м. Київ) – 99,98% участі в капіталі, а також дві фізичні особи-резиденти України (по 0,01% капіталу). Власником ТОВ «Вега Сістемс» та, відповідно, кінцевим бенефіціаром виступає Чемеренко Андрій Вікторович.

За підсумками 2016 року та І кварталу 2017 року ТДВ «СК «ХОРТИЦЯ» залучило страхових платежів на загальну суму 450,2 млн грн та 179,2 млн грн відповідно. Основними видами страхування, що забезпечують понад 70% всіх надходжень, виступають: страхування фінансових ризиків, страхування від вогневих ризиків та страхування майна. За підсумками 2016 року та І кварталу 2017 року суми здійснених ТДВ «СК «ХОРТИЦЯ» страхових виплат склали 333,5 млн грн та 198,6 млн грн відповідно. Діяльність страховика є прибутковою – чистий прибуток за підсумками 2016 року та І кварталу 2017 року відповідно склав 2,9 млн грн та 37,9 тис. грн.

Для проведення аналітичного дослідження були використані матеріали, отримані від ТДВ «СК «ХОРТИЦЯ», в тому числі: фінансова звітність за 2014-2016 рр. та за І квартал 2017 року, інша необхідна внутрішня інформація, а також інформація з відкритих джерел, яку Рейтингове агентство вважає достовірною.

Фінансовий департамент