IBI-Rating визначило рейтинг фінансової стійкості ПрАТ «СК «ДІМ СТРАХУВАННЯ» на рівні uaA–ifr

06.04.2018
Рейтингове агентство IBI-Rating повідомляє про визначення рейтингу фінансової стійкості ПрАТ «СК «ДІМ СТРАХУВАННЯ» на рівні uaA–ifr, прогноз рейтингу «негативний». Рейтинг внесено до Контрольного списку.

ПрАТ «СК «ДІМ СТРАХУВАННЯ» працює на ринку страхування з 1994 року та є правонаступником ПрАТ «СК «ДНІПРОІНМЕД». Акціонерами страхової компанії виступають 11 фізичних осіб – резиденти України, частка жодного з яких не перевищує 10% статутного капіталу. Страхова компанія є членом Моторного (транспортного) страхового бюро України та здійснює свою діяльність на підставі 24 ліцензій – 8 обов'язкових і 16 добровільних видів страхування. Регіональна мережа представлена 9 представництвами в п’яти областях України: Дніпропетровській, Київській, Одеській, Миколаївській та Запорізькій областях.

За підсумками 2017 року ПрАТ «СК «ДІМ СТРАХУВАННЯ» залучило страхових платежів на загальну суму понад 112 млн. грн., що на 39% перевищило показник попереднього року та обумовлено збільшенням надходжень за договорами медичного страхування, страхування від вогневих ризиків та від нещасних випадків на транспорті. За минулий рік компанія здійснила страхові виплати на суму 42,7 млн. грн., що на 45% перевищило показник 2016 року та обумовлено як безпосередньо нарощенням самого страхового портфеля, так і збільшенням збитковості медичного страхування та страхування автотранспорту. Основна діяльність страховика є прибутковою; чистий фінансовий результат також є додатним – чистий прибуток компанії за 2017 рік склав 123 тис. грн.

Рейтинг фінансової стійкості страховика обумовлений достатніми показниками капіталізації та платоспроможності (станом на 01.01.2018 р. фактичний запас платоспроможності перевищував нормативний у 3 рази); достатньою питомою вагою високоліквідних активів у категоріях активів, якими представлені страхові резерви; прийнятною диверсифікацією страхового портфеля, а також покращенням структури балансу та зменшенням чутливості від операцій з цінними паперами. В свою чергу, Рейтингове агентство зазначає скорочення власного капіталу внаслідок переоцінки частки активів; низьку диверсифікацію операцій з вихідного перестрахування, а також збереження складної ситуації в економіці, що обмежує фінансові можливості населення і підприємств реального сектору. Внесення рейтингу в Контрольний список обумовлено чутливістю страхової компанії до пруденційних ризиків з огляду на прийняття розпоряджень Нацкомфінпослуг про анулювання ліцензій на провадження страхової діяльності (наразі оскаржується страховиком у судовому порядку).

Для проведення аналітичного дослідження були використані матеріали, отримані від ПрАТ «СК «ДІМ СТРАХУВАННЯ», в тому числі: фінансова звітність за 2015-2017 рр., інша необхідна внутрішня інформація, а також інформація з відкритих джерел, яку Рейтингове агентство вважає достовірною.

Фінансовий департамент