IBI-Rating визначило кредитний рейтинг відсоткових забезпечених облігацій АТ «ЖИТОМИРОБЛЕНЕРГО»

30.06.2021
Рейтингове агентство IBI-Rating повідомляє про визначення довгострокового кредитного рейтингу відсоткових забезпечених облігацій АТ «ЖИТОМИРОБЛЕНЕРГО» серії С на рівні uaBBB, прогноз «у розвитку».

АТ «ЖИТОМИРОБЛЕНЕРГО» є природним монополістом з розподілення та постачання електроенергії споживачам Житомирської області.

Фінансовий результат АТ «ЖИТОМИРОБЛЕНЕРГО» до нарахування фінансових витрат, податку на прибуток та амортизаційних відрахувань (показник EBITDA) знизився, порівняно з 2019 роком, на 12% – до 394,5 млн грн, втім за І квартал 2021 року показник продемонстрував зростання на 90% - до 328,9 млн грн, порівняно з аналогічним періодом минулого року. За січень березень 2021 року підприємство спрацювало з прибутком у розмірі 152,6 млн грн. Відповідно, станом на 31.03.2021 р. нерозподілений прибуток збільшився до 1,9 млрд грн. Питома вага власного капіталу у загальній структурі джерел фінансування діяльності (фінансова незалежність) зросла до 83%. За підсумками 2020 року та І кварталу 2021 року обсяг відсоткових боргових зобов’язань АТ «ЖИТОМИРОБЛЕНЕРГО» не змінився та станом на 31.03.2021 р. склав 5,5 млн грн. Поручителем за облігаційним випуском виступає ПрАТ «ПІВДЕННА ГЕНЕРУЮЧА КОМПАНІЯ». Чистий борг емітента станом на 01.04.2021 р. становив 5,2 млн грн, що на 2,7% менше, порівняно з початком минулого року. Рівень боргового навантаження оцінюється як прийнятний. Слід зазначити, що АТ «ЖИТОМИРОБЛЕНЕРГО» зберігає потребу в значних обсягах капіталовкладень для оновлення основних фондів, враховуючи необхідність їх постійної модернізації відповідно до законодавства України.

Визначений кредитний рейтинг обумовлено природною монополією емітента з передачі та постачання електроенергії за регульованими тарифами на території Житомирської області, низьким борговим навантаженням, достатніми показниками ліквідності та ефективності діяльності, а також високим рівнем фінансової незалежності. В свою чергу, Рейтингове агентство зазначає значну залежність діяльності від державного регулювання, необхідність у масштабних капіталовкладень в оновлення основних фондів, а також чутливість до операційного ризику, що зумовлено складною епідеміологічною ситуацією та введенням економічних та адміністративних обмежень до економічних суб’єктів та населення.

Для проведення аналітичного дослідження були використані матеріали, отримані від АТ «ЖИТОМИРОБЛЕНЕРГО», в тому числі: річна фінансова звітність за 2018-2020 рр. та 3 міс. 2021 р., довідкова інформація про діяльність підприємства, параметри випусків облігацій, інша необхідна внутрішня інформація, а також інформація з відкритих джерел, яку рейтингове агентство вважає достовірною.

Корпоративний департамент
Пресслужба IBI-Rating