IBI-Rating визначило кредитний рейтинг облігацій ТОВ «Стандарт-Агро»

24.01.2017
IBI-Rating повідомляє про визначення довгострокового кредитного рейтингу іменних відсоткових незабезпечених облігацій ТОВ «Стандарт-Агро» серії А (обсяг випуску 370 млн. грн. з погашенням у серпні 2019 року) на рівні uaBB, прогноз «стабільний».

Метою випуску облігацій згідно проспекту емісіє є фінансування придбання сировини та матеріалів; оновлення машино-тракторного парку, сільськогосподарського обладнання та механізмів; капітальні ремонти виробничих та тваринницьких приміщень; будівництво сучасних енергоефективних систем зберігання зерна механізмів; обслуговування виробництва та зберігання продукції.

Діяльність ТОВ «Стандарт-Агро», як і решти вітчизняних сільськогосподарських підприємств, має високу чутливість до впливу природно-кліматичних умов. Також слід відмітити сезонність діяльності Емітента, що зумовлює коливання оборотного капіталу.

Чистий дохід ТОВ «Стандарт-Агро» за підсумками 2015 року становив 180 млн. грн., що на 79% перевищило показник 2014 року, при цьому результатом діяльності став чистий збиток у розмірі 1,4 млн. грн. Зростання обсягу чистого доходу за підсумками 9 міс. 2016 року склало 6% – до 68,9 млн. грн., чистий прибуток склав 7,3 млн. грн.

Борг ТОВ «Стандарт-Агро» формується виключно зобов’язаннями за відсотковими облігаціями серії А, які на 30.09.2016 р. були розміщені у повному обсязі (370 млн. грн.). Боргові зобов’язання номіновано у гривнях, що знижує чутливість Емітента до валютного ризику в умовах девальвації гривні. Боргові зобов’язання обліковуються у складі довгострокових зобов’язань, при цьому умови випуску передбачають можливість пред’явлення облігацій до дострокового викупу. ТОВ «Стандарт-Агро» має високе боргове навантаження – на кінець вересня співвідношення обсягу чистого боргу та показника EBITDA, розрахованого за попередні 12 місяців, становило 7,0х.

Для проведення аналітичного дослідження були використані матеріали, отримані від ТОВ «Стандарт-Агро», в тому числі: фінансова звітність за 2013-2015 рр. та 9 міс. 2016 року, довідкова інформація про діяльність ТОВ «Стандарт-Агро», інформація про випуск облігацій серії A, інша необхідна внутрішня інформація, а також інформація з відкритих джерел, яку Рейтингове агентство вважає достовірною.

Корпоративний департамент