IBI-Rating визначило кредитний рейтинг облігацій ТОВ «АГРОФІРМА «ОРШІВСЬКА» серії А на рівні uaBBB

10.11.2015
IBI-Rating повідомляє про визначення довгострокового кредитного рейтингу запланованого випуску відсоткових облігацій ТОВ «АГРОФІРМА «ОРШІВСЬКА» серії A на рівні uaBBB з прогнозом «стабільний». Облігації номінальною вартістю 100 млн. грн. планується випустити для фінансування придбання сировини та матеріалів, а також оновлення обладнання та механізмів Емітента.

ТОВ «АГРОФІРМА «ОРШІВСЬКА» входить до складу агропромислової корпорації «Сварог Вест Груп», земельний банк якої у Хмельницькій, Чернівецькій та Житомирській областях становить 80 тис. га. В ході рейтингового процесу агентство IBI-Rating враховувало входження ТОВ «СВАРОГ-ДНІСТЕР» до складу «Сварог Вест Груп», проте кредитний рейтинг облігацій визначено виходячи з кредитоспроможності самого Емітента (без врахування консолідованих фінансових показників).

Площа оброблюваних ТОВ «АГРОФІРМА «ОРШІВСЬКА» сільськогосподарських угідь у Кіцманському районі Чернівецької області наразі становить 4,8 тис. га. За результатами 9 міс. 2015 року діяльність ТОВ «АГРОФІРМА «ОРШІВСЬКА» була прибутковою, чистий прибуток склав 29 794 тис. грн. Обсяг нерозподіленого прибутку збільшився до 63 599 тис. грн. на 30.09.2015 р. Питома вага власного капіталу у структурі пасивів становила 47%, що вказує на прийнятний рівень фінансової незалежності Емітента, який, втім, очікувано знизиться після розміщення відсоткових облігацій. Варто зазначити наявність валютних надходжень, що знижує чутливість Емітента до коливань обмінних курсів. Очікується зростання боргового навантаження після розміщення облігацій, проте його рівень має зберегтися на прийнятному рівні.

IBI-Rating наразі не вбачає факторів, які в короткостроковій перспективі могли б вплинути на підвищення рівня кредитного рейтингу. Зниження кредитного рейтингу можливе у разі невиконання боргових зобов’язань, значного зниження фінансових результатів та показників ефективності діяльності, суттєвого зростання рівня боргового навантаження.

Для проведення аналітичного дослідження були використані матеріали, отримані від ТОВ «АГРОФІРМА «ОРШІВСЬКА», в тому числі: фінансова звітність за 2012 2014 рр. та 9 міс. 2015 року, параметри випуску облігацій серії А, інша необхідна внутрішня інформація, а також інформація з відкритих джерел, яку рейтингове агентство вважає достовірною.

Департамент рейтингів корпоративної сфери.