IBI-Rating відновило кредитний рейтинг облігацій ТОВ «Розтоцьке» серії А на рівні uaBBB-

11.10.2016
IBI-Rating повідомляє про відновлення довгострокового кредитного рейтингу іменних відсоткових забезпечених облігацій ТОВ «Розтоцьке» серії А (обсяг випуску 430 млн. грн. з погашенням у серпні 2019 року) на рівні uaBBB-, прогноз «стабільний».

Діяльність ТОВ «Розтоцьке», як і решти вітчизняних сільськогосподарських підприємств, має високу чутливість до впливу факторів, таких як природно-кліматичні умови та державне регулювання галузі. Площа оброблюваних ТОВ «Розтоцьке» сільськогосподарських угідь у Зборівському та Кременецькому районах Тернопільської області становить 10,58 тис. га. Протягом останніх років основними видами сільськогосподарських культур, на вирощуванні яких спеціалізувався Емітент, були кукурудза, пшениця та соя. Також слід відмітити сезонність діяльності Емітента, що зумовлює коливання оборотного капіталу.

За результатами 6 міс. 2016 року чистий дохід ТОВ «Розтоцьке» знизився до 16,1 млн. грн., проти 69,9 млн. грн. за аналогічний період попереднього року. Зниження доходів, у т.ч. внаслідок скорочення обсягу інших операційних доходів, зумовило збитковість діяльності за результатами 6 міс. 2016 року – чистий збиток склав 16,5 млн. грн., проти 116,6 млн. грн. чистого прибутку за аналогічний період попереднього року.

Борг ТОВ «Розтоцьке» формується виключно зобов’язаннями за відсотковими облігаціями серії А. Протягом І півріччя 2016 року розмір боргу Емітента залишався незмінним (430 млн. грн. на 30.06.2016 р.). Боргові зобов’язання номіновано у гривнях, що знижує чутливість Емітента до валютного ризику в умовах девальвації гривні. Переважна більшість боргових зобов’язань обліковується у складі довгострокових зобов’язань. При цьому варто зазначити, що умови випуску передбачають можливість пред’явлення облігацій до дострокового викупу. Зниження фінансових результатів зумовило посилення рівня боргового навантаження, незважаючи на те, що обсяг боргу залишився незмінним.

IBI-Rating наразі не вбачає факторів, які б могли вплинути на підвищення рівня кредитного рейтингу. Зниження кредитного рейтингу можливе у разі невиконання боргових зобов’язань, зниження фінансових результатів та показників ефективності діяльності, суттєвого зростання рівня боргового навантаження.

Для проведення аналітичного дослідження були використані матеріали, отримані від ТОВ «Розтоцьке», в тому числі: фінансова звітність за 2013-2015 рр. та 6 міс. 2016 року, довідкова інформація про діяльність ТОВ «Розтоцьке», інформація про випуск облігацій серії A, інша необхідна внутрішня інформація, а також інформація з відкритих джерел, яку Рейтингове агентство вважає достовірною.

Корпоративний департамент