IBI-Rating вдосконалює методику визначення рейтингу надійності банківських вкладів

16.05.2014
На засіданні Рейтингового комітету Рейтингового агентства IBI-Rating було прийнято рішення щодо вдосконалення методики визначення рейтингу надійності банківських вкладів. Причин, які вплинули на прийняття даного рішення, декілька. Основними з них є погіршення зовнішнього середовища, яке чинить тиск на роботу фінансових установ і підвищує ступінь впливу фактора невизначеності на кінцевий результат рейтингової оцінки. Зокрема, мова йде про політичну нестабільність на Сході країни, яка призводить до перегляду умов функціонування банків загалом в державі. Також варто відзначити дії НБУ, спрямовані на врегулювання у фінансовому секторі, які в ряді випадків є нетиповими, і тому оцінка їхнього впливу потребує додаткової уваги.

Методологічний комітет проводить аналіз впливу зазначених вище та ряду інших факторів на здатність банків своєчасно і в повному обсязі виконувати свої зобов’язання перед вкладниками. За результатами аналізу будуть внесені додаткові зміни до методики рейтингової оцінки. На період проведення відповідних досліджень раніше визначені рейтинги надійності банківських вкладів будуть призупинені.

Нагадаємо, що рейтингова оцінка надійності банківських вкладів відображає думку IBI-Rating щодо спроможності банківської установи своєчасно і в повному обсязі виконувати зобов'язання за депозитними договорами і не є прогнозом неповернення банківського вкладу, а вказує на рівень ризику в порядку відносного ранжування за Рейтинговою шкалою надійності банківських вкладів. Рейтинги надійності банківських вкладів, визначені IBI-Rating, не є рекомендацією заключати або розривати депозитні договори в тому чи іншому банку.

Відділ рейтингів фінансової сфери.

Анна Іваницька