IBI-Rating взяло участь в круглому столі "Ренкінг публічності на фондовому ринку України: аналіз веб-сайтів профучасників"

23.03.2012

20 березня 2012 р. у конференц-залі НКЦПФР відбувся круглий стіл "Ренкінг публічності на фондовому ринку України: аналіз веб-сайтів профучасників". Над проектом "Ренкінг публічності на фондовому ринку України" спільно працюють АРІФРУ, FundMarket та Асоціація "Фондове Партнерство". В круглому столі взяли участь представники IBI-Rating, УАІБ, АУФТ, OTP Capital, ІК "ITT-інвест", Харківського союзу страховиків, Investor relations agency та інші.

"Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку, розуміючи масштаб питання, не могла стояти осторонь цієї події, – зазначив пан Тевелєв, відкриваючи круглий стіл. – В даний момент, в епоху тотального дефіциту довіри у світі практично єдиний дієвий інструмент побудови відносин між бізнесом та громадськістю, бізнесом та державними органами – це прозорість. Сучасний світ встановлює досить високі стандарти своєчасного розкриття та прозорості інформації. І ми підтримуємо таку ініціативу наших колег, спрямовану на підвищення публічності, а, значить – розвиток ринку".

На думку директора ІВІ-Rating Григорія Перерви, проект "Ренкінг публічності на фондовому України" є однією із складових, яка сприятиме розвитку прозорого ринку профучасників, а також самого фондового ринку. "Вітчизняна економіка має бути відкритою і зрозумілою для інвестора. Тому варто лише вітати появу такого ренкінгу, який, як і кредитний рейтинг, дає можливість пересічному вкладнику коштів прийняти рішення щодо об’єкта інвестування", - підкреслив він.

Під час круглого столу робоча група презентувала проект методології ренкінга публічності. До основних блоків інформації, що формують публічність на фондовому ринку, на думку організаторів, належать: загальна інформація про компанію, операційна інформація та інформація про результати діяльності компанії. За задумом організаторів, ренкінг працюватиме на постійній основі. Оновлення інформації здійснюватиметься один раз на квартал для кожної з оцінюваних груп компаній. Результатом проекту стане створення ресурсу з постійно поновлюваними ренкінгами в режимі он-лайн у відкритому доступі на порталі www.fundmarket.ua.

В свою чергу учасники круглого столу озвучили чимало пропозицій щодо вдосконалення методології. Зокрема з пропозиціями виступили Ігор Андрусик (IBI-Rating), Оксана Маркарова (ITT-інвест), Руслан Волинець (OTP Capital), Олена Привалова (Харківський союз страховиків).

Представник ІВІ-Rating, начальник відділу рейтингів корпоративної сфери Ігор Андрусик, зауважив, що запропонований ренкінг має максимально повно враховувати інтереси його користувачів і, одночасно, давати об’єктивну картину щодо об’єкту дослідження.