IBI-Rating підтвердило кредитний рейтинг відсоткових забезпечених облігацій АТ «ЖИТОМИРОБЛЕНЕРГО»

30.11.2021
Рейтингове агентство IBI-Rating повідомляє про підтвердження довгострокового кредитного рейтингу відсоткових забезпечених облігацій АТ «ЖИТОМИРОБЛЕНЕРГО» серії С на рівні uaBBB з прогнозом «у розвитку».

АТ «ЖИТОМИРОБЛЕНЕРГО» є природним монополістом з розподілення та постачання електроенергії споживачам Житомирської області. На момент оновлення рейтингу власниками істотної участі були 2 юридичні особи – VS Energy International N.V. (Netherlands) (75,56% акцій) та ТОВ «ВС Груп Менеджмент» (19,98%).

Фінансовий результат від операційної діяльності за січень-вересень поточного року продемонстрував зростання у декілька разів – до 292,9 млн грн. Чистим фінансовим результатом АТ «ЖИТОМИРОБЛЕНЕРГО» за 9 місяців 2021 року став чистий прибуток у розмірі 207,5 млн грн (проти збитку 0,5 млн грн за 9 місяців минулого року). Відповідно, станом на 30.09.2021 р. нерозподілений прибуток збільшився до 1,8 млрд грн. Основну частину джерел фінансування діяльності АТ «ЖИТОМИРОБЛЕНЕРГО», як і раніше, формував власний капітал, питома вага якого у загальній структурі несуттєво знизилась до 80%, що вказує на досить високий рівень фінансової незалежності. За підсумками 9 місяців 2021 року обсяг відсоткових боргових зобов’язань АТ «ЖИТОМИРОБЛЕНЕРГО» збільшився до 94,1 млн грн.

Поручителем за облігаційним випуском (100 млн грн) виступає ПрАТ «ПІВДЕННА ГЕНЕРУЮЧА КОМПАНІЯ». Враховуючи вагомий обсяг коштів на поточних рахунках емітента, чистий борг компанії станом на кінець ІІІ кварталу 2021 року був від’ємним, що свідчить про низьке боргове навантаження. Слід зазначити, що АТ «ЖИТОМИРОБЛЕНЕРГО» зберігає потребу в значних обсягах капіталовкладень для оновлення основних фондів, враховуючи необхідність їх постійної модернізації відповідно до законодавства України.

Підтвердження кредитного рейтингу обумовлено природною монополією емітента з передачі та постачання електроенергії за регульованими тарифами на території Житомирської області, низьким борговим навантаженням, достатніми показниками ліквідності та ефективності діяльності, а також високим рівнем фінансової незалежності. В свою чергу, Рейтингове агентство зазначає значну залежність діяльності від державного регулювання, необхідність у масштабних капіталовкладень в оновлення основних фондів, а також чутливість до операційного ризику, що зумовлено складною епідеміологічною ситуацією та введенням економічних та адміністративних обмежень до економічних суб’єктів та населення.

Для проведення аналітичного дослідження були використані матеріали, отримані від АТ «ЖИТОМИРОБЛЕНЕРГО», в тому числі: річна фінансова звітність за 2018-2020 рр. та 9 міс. 2021 р., довідкова інформація про діяльність підприємства, параметри випусків облігацій, інша необхідна внутрішня інформація, а також інформація з відкритих джерел, яку рейтингове агентство вважає достовірною.

Корпоративний департамент
Пресслужба IBI-Rating