IBI-Rating підтвердило кредитний рейтинг облігацій ТОВ «Стандарт-Агро»

27.06.2017
IBI-Rating повідомляє про підтвердження довгострокового кредитного рейтингу іменних відсоткових незабезпечених облігацій ТОВ «Стандарт-Агро» серії А (обсяг випуску 370 млн. грн. з погашенням у серпні 2019 року) на рівні uaBB, прогноз «стабільний».

Метою випуску облігацій згідно проспекту емісіє є фінансування придбання сировини та матеріалів; оновлення машино-тракторного парку, сільськогосподарського обладнання та механізмів; капітальні ремонти виробничих та тваринницьких приміщень; будівництво сучасних енергоефективних систем зберігання зерна механізмів; обслуговування виробництва та зберігання продукції.

Діяльність ТОВ «Стандарт-Агро», як і решти вітчизняних сільськогосподарських підприємств, має високу чутливість до впливу природно-кліматичних умов. Також слід відмітити сезонність діяльності Емітента, що зумовлює коливання оборотного капіталу.

Чистий дохід ТОВ «Стандарт-Агро» за підсумками 2016 року збільшився на 30% – до 233,8 млн. грн., а за 3 міс. 2017 року – в 2,1 рази і склав 12,4 млн. грн. При цьому діяльність Емітента була збитковою за підсумками як 2016 року (3,8 млн. грн. чистого збитку), так і 3 міс. 2017 року (2,9 млн. грн.). Внаслідок збиткової діяльності обсяг нерозподіленого прибутку знизився до 141 млн. грн., а питома вага власного капіталу знизилася до 11%, що вказує на низьку фінансову незалежність. Борг ТОВ «Стандарт-Агро» формується виключно зобов’язаннями за відсотковими облігаціями серії А, обсяг яких знизився до 45 млн. грн. на 31.03.2017 р. за рахунок часткового викупу. Боргові зобов’язання номіновано у гривнях, що знижує чутливість Емітента до курсових коливань. Боргові зобов’язання обліковуються у складі довгострокових зобов’язань, при цьому умови випуску передбачають можливість пред’явлення облігацій до дострокового викупу. Скорочення обсягу зобов’язань зумовило зниження боргового навантаження ТОВ «Стандарт-Агро».

Для проведення аналітичного дослідження були використані матеріали, отримані від ТОВ «Стандарт-Агро», в тому числі: фінансова звітність за 2014-2016 рр. та 3 міс. 2017 року, інформація про випуск облігацій серії A, а також інформація з відкритих джерел, яку Рейтингове агентство вважає достовірною.

Корпоративний департамент