IBI-Rating підтвердило кредитні рейтинги ПАТ «ЕК «ЖИТОМИРОБЛЕНЕРГО» та облігацій

27.04.2017
Рейтингове агентство IBI-Rating повідомляє про підтвердження довгострокових кредитних рейтингів ПАТ «ЕК «ЖИТОМИРОБЛЕНЕРГО» і відсоткових облігацій серії В на рівні uaBBB, прогноз «стабільний».

ПАТ «ЕК «ЖИТОМИРОБЛЕНЕРГО»
здійснює діяльність з передачі та постачання електроенергії місцевими електромережами споживачам Житомирської області. Для ведення зазначених видів діяльності Емітент має необхідні ліцензії з необмеженим терміном дії. Емітент є природним монополістом на території Житомирської області з передачі та постачання електроенергії за регульованими тарифами, що забезпечує стабільність збуту.

У 2016 року продовжилася тенденція скорочення обсягу корисного відпуску електроенергії власним споживачам ПАТ «ЕК «ЖИТОМИРОБЛЕНЕРГО», при цьому темп зниження суттєво сповільнився. Транзит електроенергії мережами Емітента продовжив зростання, однак частка доходу від даної діяльності у загальній структурі доходів залишилася незначною. Підвищення тарифів на реалізацію електроенергії зумовило зростання обсягу чистого доходу в аналізованому періоді – чистий дохід за 2016 рік збільшився, порівняно з попереднім роком, на 34% – до 2 474,9 млн. грн. Фінансовим результатом став чистий збиток у розмірі 10,6 млн. грн., проти 15,6 млн. грн. чистого прибутку за 2015 рік.

Протягом 2016 року боргові зобов’язання ПАТ «ЕК «ЖИТОМИРОБЛЕНЕРГО» збільшилися у 2,3 рази – до 488,1 млн. грн. екв. Суттєвий приріст відбувся внаслідок отримання довгострокових банківських кредитів, тоді як обсяг зобов’язань за відсотковими облігаціями залишився незмінним. Рівень боргового навантаження ПАТ «ЕК «ЖИТОМИРОБЛЕНЕРГО» на кінець 2016 року посилився, проте оцінюється як невисокий. Емітент залишається чутливим до валютного ризику, зумовленого наявністю валютного кредиту.

Зберігається потреба Емітента в значних обсягах капіталовкладень в оновлення основних фондів, враховуючи необхідність постійної модернізації основних засобів відповідно до законодавства України. Обсяг фінансування інвестиційної програми ПАТ «ЕК «ЖИТОМИРОБЛЕНЕРГО» протягом 2016 року склав 109,1 млн. грн. Основним напрямом (75% від загального обсягу фінансування) було будівництво, модернізація та реконструкція електричних мереж та обладнання.

Для проведення аналітичного дослідження були використані матеріали, отримані від ПАТ «ЕК «ЖИТОМИРОБЛЕНЕРГО», в тому числі: річна фінансова звітність за 2014-2016 рр., довідкова інформація про діяльність підприємства, параметри випуску облігацій серії B, інша необхідна внутрішня інформація, очікування Рейтингового агентства IBI Rating, а також інформація з відкритих джерел, яку рейтингове агентство вважає достовірною.

Корпоративний департамент.