IBI-Rating оновило кредитний рейтинг ПАТ «ЕК «ЖИТОМИРОБЛЕНЕРГО» та визначило кредитний рейтинг облігацій

10.11.2017
Рейтингове агентство IBI-Rating повідомляє про підтвердження довгострокового кредитного рейтингу ПАТ «ЕК «ЖИТОМИРОБЛЕНЕРГО» на рівні uaBBB, прогноз «стабільний». Кредитний рейтинг відсоткових забезпечених облігацій серії С (номінальний обсяг випуску 100 млн. грн. з погашенням у 2022 році) визначено на рівні uaBBB, прогноз «стабільний». Зазначені облігації випущено з метою проведення конвертації облігацій серії В, кредитний рейтинг яких було відкликано.

ПАТ «ЕК «ЖИТОМИРОБЛЕНЕРГО» здійснює діяльність з передачі та постачання електроенергії місцевими електромережами споживачам Житомирської області. Для ведення зазначених видів діяльності Компанія має необхідні ліцензії з необмеженим терміном дії. ПАТ «ЕК «ЖИТОМИРОБЛЕНЕРГО» є природним монополістом на території Житомирської області з передачі та постачання електроенергії за регульованими тарифами, що забезпечує стабільність збуту.

У І півріччі 2017 року обсяг корисного відпуску електроенергії власним споживачам ПАТ «ЕК «ЖИТОМИРОБЛЕНЕРГО» збільшився на 2,5%. Транзит електроенергії мережами Емітента знизився на 7%, а частка доходу від даної діяльності у загальній структурі доходів залишилася незначною. Періодичне підвищення тарифів для кінцевих споживачів зумовлює подальше зростання заборгованості за спожиту електроенергію. Найбільшими боржниками залишалися населення та підприємства сфери ЖКГ.

Зростання обсягу чистого доходу ПАТ «ЕК «ЖИТОМИРОБЛЕНЕРГО» за підсумками 6 міс. 2017 року склало 44% – до 1 567,5 млн. грн. Відмічається ріст за всіма складовими чистого доходу, основною з яких залишається постачання електроенергії юридичним особам (78% у загальній структурі). За результатами 6 міс. 2017 року Емітентом отримано 92,6 млн. грн. чистого прибутку, проти 45,4 млн. грн. за 6 міс. 2016 року.

Протягом січня-червня 2017 року боргові зобов’язання ПАТ «ЕК «ЖИТОМИРОБЛЕНЕРГО» зменшилися на 4% за рахунок переоцінки зобов’язань за валютними кредитами в результаті зміцнення курсу гривні (при незмінному обсязі зобов’язань у валюті кредиту), тоді як зобов’язання за відсотковими облігаціями не змінилися. Скорочення обсягу чистого боргу за одночасного покращення фінансових результатів зумовило зниження боргового навантаження Емітента, рівень якого оцінюється як низький.

Зберігається чутливість до валютного ризику, зумовлена наявністю валютних кредитів. Зберігається потреба Емітента в значних обсягах капіталовкладень в оновлення основних фондів, враховуючи необхідність постійної модернізації основних засобів відповідно до законодавства України. Обсяг фінансування інвестиційної програми ПАТ «ЕК «ЖИТОМИРОБЛЕНЕРГО» протягом січня-вересня 2017 року склав 118,7 млн. грн.

Для проведення аналітичного дослідження були використані матеріали, отримані від ПАТ «ЕК «ЖИТОМИРОБЛЕНЕРГО», в тому числі: річна фінансова звітність за 2014-2016 рр. та 6 міс. 2017 року, довідкова інформація про діяльність підприємства, параметри випуску облігацій серії С, інша необхідна внутрішня інформація, очікування Рейтингового агентства IBI Rating, а також інформація з відкритих джерел, яку рейтингове агентство вважає достовірною.

Корпоративний департамент