Друк

IBI-Rating підтвердило кредитні рейтинги ПрАТ «КІРОВОГРАДОБЛЕНЕРГО» та його облігацій

19.05.2021
Рейтингове агентство IBI-Rating повідомляє про підтвердження довгострокових кредитних рейтингів ПрАТ «КІРОВОГРАДОБЛЕНЕРГО» та його відсоткових забезпечених облігацій серії А (номінальний обсяг випуску – 5 млн грн з погашенням у серпні 2025 року) та серії С (номінальний обсяг випуску – 120 млн грн з погашенням у березні 2022 року) на рівні uaBBB, прогнозу «у розвитку».

Прогноз «у розвитку» вказує на вірогідність зміни кредитного рейтингу протягом року та обумовлений невизначеністю щодо впливу на фінансовий стан Емітента очікуваного сповільнення ділової активності внаслідок економічних та адміністративних обмежень через погіршення епідеміологічної ситуації в країні.

У відповідності до Закону України «Про ринок електричної енергії» з початку 2019 року за ПрАТ «КІРОВОГРАДОБЛЕНЕРГО» залишилася лише функція розподілу електричної енергії. Для ведення зазначеної діяльності Компанія має необхідну ліцензію. ПрАТ «КІРОВОГРАДОБЛЕНЕРГО» є природним монополістом на території Кіровоградської області, що забезпечує стабільність збуту.

Чистий дохід ПрАТ «КІРОВОГРАДОБЛЕНЕРГО» за 2020 рік склав 1,6 млрд грн, що на 14% перевищило показник попереднього року та обумовлено нарощенням основних складових надходжень – доходів від реалізації послуг з розподілу електроенергії та додаткових платних послуг. При цьому чистий прибуток за 2020 рік склав 19,7 млн грн, що на 83,1% менше за прибуток попереднього року. Показники рентабельності дещо знизились, втім зберігались достатніми. Нерозподілений прибуток станом на кінець 2020 року склав 604 млн грн. Питома вага власного капіталу у загальній структурі джерел фінансування діяльності (фінансова незалежність) зросла до 71%.

За підсумками 2020 року обсяг відсоткових боргових зобов’язань ПрАТ «КІРОВОГРАДОБЛЕНЕРГО» збільшився на 19,8% та станом на 31.12.2020 р. склав 150 млн грн. Чистий борг становив 106,7 млн грн, що на 21,2% більше, порівняно з початком минулого року. В свою чергу, рівень боргового навантаження оцінюється як низький.

ПрАТ «КІРОВОГРАДОБЛЕНЕРГО» зберігає потребу в значних обсягах капіталовкладень для оновлення основних фондів, враховуючи необхідність їх постійної модернізації відповідно до законодавства України.

Для проведення аналітичного дослідження були використані матеріали, отримані від ПрАТ «КІРОВОГРАДОБЛЕНЕРГО», в тому числі: річна фінансова звітність за 2018-2020 рр., довідкова інформація про діяльність підприємства, параметри випусків облігацій, інша необхідна внутрішня інформація, очікування Рейтингового агентства IBI-Rating, а також інформація з відкритих джерел, яку рейтингове агентство вважає достовірною.

Корпоративний департамент
За додатковою інформацією звертайтесь:
Пресслужба IBI-Rating
(044) 362-90-84
press(at)ibi.com.ua