IBI-Rating підтвердило рейтинг фінансової стійкості ТДВ «СК «МОТОР-ГАРАНТ» на рівні uaAAifr

17.03.2021
Рейтингове агентство IBI-Rating повідомляє про підтвердження рейтингу фінансової стійкості ТОВАРИСТВА З ДОДАТКОВОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ «СТРАХОВА КОМПАНІЯ «МОТОР-ГАРАНТ» на рівні uaAAifr, прогноз рейтингу «у розвитку».

ТДВ «СК «МОТОР-ГАРАНТ» працює на ринку страхування з 2000 року та входить до складу банківської групи разом із АТ «МОТОР-БАНК». Кінцевим бенефіціарним власником ТДВ «СК «МОТОР-ГАРАНТ» виступає Богуслаєв Вячеслав Олександрович, якому належить 83,6% акцій страхової компанії. Страховик є членом Асоціації «Страховий бізнес», Ліги страхових організацій України, Моторного (транспортного) страхового бюро України, а також Ядерного страхового пулу України. Станом на початок 2021 року ТДВ «СК «МОТОР-ГАРАНТ» має 28 ліцензій на здійснення страхової діяльності (16 видів добровільного страхування, 12 видів - обов'язкового страхування).

Головний офіс ТДВ «СК «МОТОР-ГАРАНТ» знаходиться в м. Запоріжжя. В аналізованому періоді компанія продовжувала відкривати нові точки продажу. Станом на початок поточного року регіональна мережа налічувала 13 представництв в таких областях: Запорізька, Київська, Миколаївська, Кіровоградська, Тернопільська, Хмельницька, Харківська, Полтавська, Донецька, Одеська та Дніпропетровська. Розширення мережі має позначитись на подальшому нарощенні масштабів діяльності страховика. Незважаючи на високу конкуренцію на страховому ринку України, ТДВ «СК «МОТОР-ГАРАНТ» демонструє відносно стабільні позиції серед понад 190 учасників страхового ринку (non-life), входячи в ТОП 50 лідерів ринку за основними показниками: обсягом активів, власного капіталу, залучених премій та здійснених виплат.

Стратегічними видами страхування для компанії в аналізованому періоді виступали: медичне страхування (39% валових премій за минулий рік), обов’язкове страхування цивільної авіації (23% надходжень), а також ОСЦПВ та страхування від вогневих ризиків (по 10% кожний з видів). Вагомі надходження страховик додатково отримує за договорами страхування майна, вантажів та багажу. ТДВ «СК «МОТОР-ГАРАНТ» демонструє прийнятні показники ефективності діяльності, чому зокрема сприяє невисокий рівень страхових виплат. Чистий прибуток страховика за підсумками 2020 року склав 0,3 млн грн.

Підтверджений рівень рейтингу фінансової стійкості ТДВ «СК «МОТОР-ГАРАНТ» обумовлений прийнятною диверсифікацією страхового портфеля за видами страхування, стабільною динамікою обсягу зароблених страхових премій, високими показниками ліквідності та платоспроможності, а також доброю якістю і достатньою диверсифікацією активів, якими представлені страхові резерви. В свою чергу, стримуючими факторами є наявність залежності від окремих великих страхувальників, суттєвий обсяг фінансових інвестицій у вигляді внесків у капітал інших підприємств, нестабільність операційного середовища, мінливість регуляторного поля, а також сповільнення ділової активності внаслідок погіршення епідеміологічної ситуації в країні та введення економічних та адміністративних обмежень.

Для проведення аналітичного дослідження були використані матеріали, отримані від ТДВ «СК «МОТОР-ГАРАНТ», в тому числі: фінансова звітність за 2018-2020 рр., інша необхідна внутрішня інформація, а також інформація з відкритих джерел, яку Рейтингове агентство вважає достовірною.

Фінансовий департамент
Пресслужба IBI-Rating