Друк

IBI-Rating підтвердило кредитні рейтинги ПАТ «Укртелеком» та випуску його відсоткових облігацій

30.12.2020
IBI-Rating повідомляє про підтвердження довгострокових кредитних рейтингів ПАТ «Укртелеком» та його випуску відсоткових облігацій серій T-V на рівні uaBBB, прогноз «у розвитку». Зазначений рівень кредитних рейтингів означає достатній рівень кредитоспроможності, а прогноз вказує на вірогідність зміни кредитних рейтингів протягом року.

Зберігається невизначеність щодо подальшої діяльності ПАТ «Укртелеком», що пов’язана з процесом його повернення у державну власність, а також арештом акцій (з метою забезпечення виконання майбутнього рішення суду, якщо воно буде прийнято на користь позивача по спору про стягнення з мажоритарного акціонера вартості облігацій та відсоткового доходу за ними). Крім того, ПАТ «Укртелеком» виступає стороною у судових позовах, результат розгляду яких може суттєво вплинути на його фінансовий стан.

За підсумками 9 місяців 2020 року ПАТ «Укртелеком» було отримано 4 127,1 млн грн чистого доходу, що на 6,5% менше, ніж за аналогічний період минулого року. Зниження було зумовлене зменшенням, насамперед, доходів від міжміського та міжнародного телефонного зв'язку, а також скороченням надходжень від послуг міського зв’язку. При цьому варто відзначити зростання доходів від надання послуг комп’ютерного зв’язку на 7,5% – до 1 596,6 млн грн, що становить майже 40% у загальній структурі чистого доходу. Крім того, частково зросли доходи від операційної оренди активів. Слід зазначити, що ПАТ «Укртелеком» отримує валютні доходи за рахунок надання послуг іноземним операторам, що знижує чутливість Емітента до валютного ризику за борговими зобов’язаннями. За підсумками 9 місяців 2020 року ПАТ «Укртелеком» отримало чистий прибуток в розмірі 257,6 млн грн.

Емітент зберігає доволі високу частку власного капіталу у загальній структурі джерел фінансування діяльності. Зважаючи на переважання довгострокових зобов’язань у структурі боргу, рівень боргового навантаження ПАТ «Укртелеком» оцінюється як помірний.

ПАТ «Укртелеком» займає провідні позиції на ринку фіксованого зв'язку і широкосмугового доступу до мережі Інтернет, які забезпечуються власною потужною транспортною телекомунікаційною мережею, що охоплює всі регіони країни. При цьому перспективність ринку телекомунікаційних послуг зумовлює посилення конкуренції. Відзначається подальше зниження попиту на послуги фіксованого зв'язку та поступове її заміщення послугами мобільного зв'язку, що відповідає загальносвітовій тенденції.

Для проведення аналітичного дослідження були використані матеріали, отримані від ПАТ «Укртелеком», в тому числі: фінансова звітність за 2017-2019 рр. та 9 міс. 2020 року, довідкова інформація про діяльність, інформація про випуск облігацій, інша необхідна внутрішня інформація, а також інформація з відкритих джерел, яку Рейтингове агентство вважає достовірною.

Корпоративний департамент

За додатковою інформацією звертайтеся:
Пресслужба IBI-Rating
(044) 362-90-84
press(at)ibi.com.ua