Друк

IBI-Rating підтвердило рейтинг фінансової стійкості ПАТ «НАСК «ОРАНТА» на рівні uaAA–ifr

18.12.2020
Рейтингове агентство IBI-Rating повідомляє про підтвердження рейтингу фінансової стійкості ПАТ «НАСК «ОРАНТА» на рівні uaAA–ifr, прогноз рейтингу «у розвитку».

ПАТ «НАСК «ОРАНТА» є правонаступницею Укрдержстраху, заснованого 25 листопада 1921 року. У 1993 році Укрдержстрах було перетворено на Відкрите акціонерне товариство Національна акціонерна страхова компанія «Оранта», засновником якого, з боку Держави, виступив Фонд державного майна України. У 2007 році Фонд державного майна України продав інвесторові останній пакет акцій, що перебував у державній власності. Станом на 01.10.2020 р. акціонером ПАТ «НАСК «ОРАНТА», який має понад 10% акцій, виступало АТ «БТА Банк» (Казахстан) (35,17% акцій).

Свою діяльність страховик здійснює на підставі 33 ліцензій – 15 обов’язкових і 18 добровільних видів страхування. За підсумками І півріччя 2020 року ПАТ «НАСК «ОРАНТА» займало такі позиції серед понад 190 учасників ринку страхування (non-life): власний капітал – 13 місце; обсяг активів – 11 місце; здійснені страхові платежі – 9 місце, а також 10 позицію за обсягом залучених премій та сформованих страхових резервів. Крім того, ПАТ «НАСК «ОРАНТА» стабільно посідає лідируючі позиції за обсягом страхових премій з обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів. Фінансовий результат страхової компанії мав додатне значення за підсумками зазначеного періоду – чистий прибуток ПАТ «НАСК «ОРАНТА» за січень-вересень 2020 року становив 48,6 млн грн, що є найбільшим показником Компанії за останні декілька років.

Підтвердження рівня рейтингу фінансової стійкості ПАТ «НАСК «ОРАНТА» обумовлено входженням компанії в число найбільших учасників страхового ринку України, достатнім рівнем високоліквідних активів у категоріях активів, якими представлені страхові резерви, високими показниками платоспроможності, а також стабільною динамікою залучених страхових премій. В свою чергу, має місце невисока диверсифікація страхового портфеля, висока частка резервів заявлених, але не виплачених збитків, у загальних страхових резервах, нестабільність операційного середовища, мінливість регуляторного поля, а також чутливість дохідної бази компанії до зміни ситуації в реальному секторі. Прогноз рейтингу «у розвитку» обумовлений невизначеністю щодо впливу на фінансовий стан страхової компанії очікуваного суттєвого сповільнення ділової активності внаслідок погіршення епідеміологічної ситуації в країні та можливого повторного введення економічних та адміністративних обмежень до суб’єктів господарювання та населення.

Для проведення аналітичного дослідження були використані матеріали, отримані від ПАТ «НАСК «ОРАНТА», в тому числі: фінансова звітність за 2017-2019 рр. та 9 місяців 2020 року, інша необхідна внутрішня інформація, а також інформація з відкритих джерел, яку Рейтингове агентство вважає достовірною.

Фінансовий департамент
За додатковою інформацією звертайтесь:
Пресслужба IBI-Rating
(044) 362-90-84
press(at)ibi.com.ua