Друк

IBI-Rating підтвердило кредитні рейтинги ПрАТ «КІРОВОГРАДОБЛЕНЕРГО» та його облігацій

02.06.2020
Рейтингове агентство IBI-Rating повідомляє про підтвердження довгострокових кредитних рейтингів ПрАТ «КІРОВОГРАДОБЛЕНЕРГО» та його відсоткових забезпечених облігацій серії А (номінальний обсяг випуску – 5 млн грн з погашенням у серпні 2025 року) та серії С (номінальний обсяг випуску – 120 млн грн з погашенням у березні 2022 року) на рівні uaBBB, прогнозу «у розвитку».

Прогноз «у розвитку» вказує на вірогідність зміни кредитного рейтингу протягом року та обумовлений невизначеністю щодо впливу на фінансовий стан Емітента очікуваного суттєвого сповільнення ділової активності внаслідок введених у І кварталі 2020 року економічних та адміністративних обмежень через погіршення епідеміологічної ситуації в країні.

У відповідності до Закону України «Про ринок електричної енергії» з 01.01.2019 р. за ПрАТ «КІРОВОГРАДОБЛЕНЕРГО» залишилася лише функція розподілу електричної енергії. Для ведення зазначеної діяльності Компанія має необхідну ліцензію. ПрАТ «КІРОВОГРАДОБЛЕНЕРГО» є природним монополістом на території Кіровоградської області, що забезпечує стабільність збуту.

Чистий дохід ПрАТ «КІРОВОГРАДОБЛЕНЕРГО» за результатами 2019 року склав 1 399,9 млн грн, що на 45% менше, ніж за попередній рік внаслідок припинення діяльності, пов’язаною з постачанням електроенергії споживачам, відповідно до впроваджених законодавчих змін. При цьому чистий прибуток за 2019 рік склав 116,8 млн грн, проти 290,4 млн грн чистого збитку за попередній рік. Показники рентабельності продемонстрували позитивну динаміку. Нерозподілений прибуток на 31.12.2019 р. складав 438,4 млн грн. Питома вага власного капіталу у загальній структурі джерел фінансування діяльності (фінансова незалежність) підвищилася до 67%.

За 2019 рік відсоткові боргові зобов’язання ПрАТ «КІРОВОГРАДОБЛЕНЕРГО» знизилися на 76,5% – до 125,3 млн грн на 31.12.2019 р. за рахунок погашення валютного банківського кредиту. Чистий борг (борг, зменшений на обсяг грошових коштів) становив 88 млн грн, що на 82% менше, порівняно з початком року. У результаті цього рівень боргового навантаження за підсумками 2019 року знизився та оцінюється як низький.

ПрАТ «КІРОВОГРАДОБЛЕНЕРГО» зберігає потребу в значних обсягах капіталовкладень для оновлення основних фондів, враховуючи необхідність їх постійної модернізації відповідно до законодавства України.

Для проведення аналітичного дослідження були використані матеріали, отримані від ПрАТ «КІРОВОГРАДОБЛЕНЕРГО», в тому числі: річна фінансова звітність за 2017-2019 рр., довідкова інформація про діяльність підприємства, параметри випусків облігацій, інша необхідна внутрішня інформація, очікування Рейтингового агентства IBI-Rating, а також інформація з відкритих джерел, яку рейтингове агентство вважає достовірною.

Корпоративний департамент
За додатковою інформацією звертайтесь:
Прес-служба IBI-Rating
(044) 362-90-84
press(at)ibi.com.ua