IBI-Rating оновило кредитний рейтинг облігацій ТОВ «Фармацевтична компанія «Здоров’я»

03.04.2020
IBI-Rating повідомляє про підтвердження довгострокового кредитного рейтингу відсоткових облігацій ТОВ «Фармацевтична компанія «Здоров’я» серій A-E на рівні uaA, зі зміною прогнозу з «стабільний» на «у розвитку».

Зміна прогнозу зумовлена невизначеністю щодо впливу на кредитоспроможність ТОВ «Фармацевтична компанія «Здоров’я» очікуваного суттєвого сповільнення ділової активності внаслідок запроваджених урядом обмежуючих заходів через погіршення епідеміологічної ситуації в країні. Крім того, перегляд рейтингу можливий у разі реалізації додаткового потенціалу розвитку, обумовленого підвищенням значущості фармацевтичного бізнесу.

Емітент облігацій входить до числа найбільших вітчизняних виробників фармацевтичної продукції. Виробництво та реалізація лікарських засобів залежить від державного регулювання, насамперед, ліцензування діяльності.

Чистий дохід ТОВ «Фармацевтична компанія «Здоров’я» за підсумками 2019 року збільшився на 27,6% – до 2 038,4 млн. грн. Частину чистого доходу формує експортна виручка, що диверсифікує ринки збуту та знижує чутливість до валютного ризику, зумовленого валютними зобов’язаннями. Чистий прибуток склав 110,6 млн. грн (нерозподілений прибуток на 31.12.2019 р. – 476 млн грн). Питома вага власного капіталу у структурі джерел фінансування діяльності підвищилася до 44%.

За результатами 2019 року обсяг чистого боргу ТОВ «Фармацевтична компанія «Здоров’я» знизився, переважна більшість зобов’язань є довгостроковою, а рівень боргового навантаження оцінюється як прийнятний.

Для проведення аналітичного дослідження були використані матеріали, отримані від ТОВ «Фармацевтична компанія «Здоров’я», в тому числі: фінансова звітність за 2017-2019 рр., довідкова інформація про діяльність ТОВ «Фармацевтична компанія «Здоров’я», інформація про випуск облігацій, інша необхідна внутрішня інформація, а також інформація з відкритих джерел, яку Рейтингове агентство вважає достовірною.

Корпоративний департамент