Друк

IBI-Rating оновило кредитний рейтинг ДП «МА «Бориспіль»

15.01.2020
Національне уповноважене рейтингове агентство IBI-Rating повідомляє про підтвердження довгострокового кредитного рейтингу ДП «МА «Бориспіль» на рівні uaAA, прогноз «у розвитку» з виведенням з Контрольного списку рейтингів.

ДП «МА «Бориспіль» має стратегічне значення та утримує статус основного аеропорту країни з найпотужнішою сучасною інфраструктурою, а його операційні показники демонструють стійку зростаючу динаміку. За результатами 9 міс. 2019 року загальний пасажиропотік через аеропорт збільшився, порівняно з аналогічним періодом попереднього року, на 22,5% – до 11,6 млн. пасажирів. Зберігається невизначеність стосовно підвищення базового нормативу відрахування частки прибутку, що спрямовується на виплату дивідендів до державного бюджету. Мінливість державної регуляторної політики може вплинути на обслуговування боргових зобов’язань та реалізацію інвестиційних проектів ДП «МА «Бориспіль».

Чистий дохід ДП «МА «Бориспіль» за 9 міс. 2019 року склав 3 435,5 млн грн, що на 7,8% більше, ніж за аналогічний період попереднього року. Валовий прибуток склав 1 885,6 млн грн ( 3,8%), прибуток від операційної діяльності – 1 733,5 млн грн (-6,2%). Підсумком діяльності ДП «МА «Бориспіль» за січень-вересень 2019 року став чистий прибуток у розмірі 1 382,9 млн грн, що на 1% більше, ніж за 9 міс. 2018 року. Залучення додаткового пасажиропотоку сприяє зростанню чистого доходу, проте зменшення аеропортових зборів та застосування стимулюючих коефіцієнтів зумовлюють зниження показників рентабельності. Незважаючи на деяке зниження, ефективність діяльності ДП «МА «Бориспіль» за результатами 9 міс. 2019 року оцінюється як дуже висока.

Показники ліквідності ДП «МА «Бориспіль» продовжили зростати і оцінюються як дуже високі – на кінець вересня 2019 року коефіцієнт покриття становив 2,8х, грошові кошти перевищували поточні зобов’язання в 1,3 рази. Чистий оборотний капітал збільшився до 1 378,2 млн грн.

У загальній структурі джерел фінансування діяльності ДП «МА «Бориспіль» питома вага власного капіталу зросла до 71% на 30.09.2019 р., що вказує на високий рівень фінансової незалежності. Протягом аналізованого періоду обсяг боргу поступово зростав за рахунок залучення траншів в рамках кредитних ліній. Переважна більшість боргових зобов’язань обліковувалася у складі довгострокових. Чутливість до валютного ризику, зумовлена суттєвим обсягом боргових зобов’язань, номінованих в іноземній валюті, мінімізується прив’язкою аеропортових зборів до іноземної валюти.

Рівень боргового навантаження на кінець вересня 2019 року знизився, порівняно з початком року, та оцінюється як низький: співвідношення обсягу чистого боргу та показника EBITDA (розрахованого за попередні 12 місяців) становило 0,32х, проти 0,49х за підсумками 2018 року.

Для проведення аналітичного дослідження були використані матеріали, отримані від ДП «МА «Бориспіль», в тому числі: фінансова звітність за 2016-2018 рр. та 9 місяців 2019 року, довідкова інформація про діяльність ДП «МА «Бориспіль», інша необхідна внутрішня інформація, а також інформація з відкритих джерел, яку Рейтингове агентство вважає достовірною.

Корпоративний департамент
За додатковою інформацією звертайтесь:
Прес-служба IBI-Rating
(044) 362-90-84
press(at)ibi.com.ua