IBI-Rating підтвердило кредитний рейтинг АТ «КРЕДИТВЕСТ БАНК» на рівні uaAA+ зі стабільним прогнозом

11.01.2020
IBI-Rating повідомляє про підтвердження довгострокового кредитного рейтингу АТ «КРЕДИТВЕСТ БАНК» на рівні uaAA+ з прогнозом «стабільний». Також було підтверджено рейтинг надійності банківських вкладів на рівні «5+» (відмінна надійність).

АТ «КРЕДИТВЕСТ БАНК» зареєстровано Національним банком України в жовтні 2006 року та відноситься до групи банків іноземних банківських груп. Акціонером Банку є іноземна компанія АТ «АЛТИНБАШ ХОЛДІНГ АНОНІМ ШІРКЕТІ» (Туреччина). Банк керується політикою постійного реінвестування прибутків у статутний капітал, що сприяє поступовому нарощенню ринкової частки та високій фінансовій стабільності банківської установи. Станом на початок жовтня 2019 року регулятивний капітал установи складав 404,3 млн грн, в тому числі 95% – капітал І рівня. Банк має достатній запас капіталу для подальшого розвитку, фактичне значення нормативу адекватності регулятивного капіталу (Н2) станом на 01.10.2019 р. утричі перевищувало мінімально встановлене регулятором значення. Показники ліквідності також підтримуються на високому рівні.

За підсумками січня-вересня 2019 року серед 76 банків України АТ «КРЕДИТВЕСТ БАНК» посіло 46 позицію за розміром активів; 48 – за розміром коштів юридичних осіб; 51 – за розміром коштів населення; 39 – за обсягом балансового капіталу, а також 44 місце – за розміром отриманого прибутку. Банк підтримує конкурентний продуктовий ряд в корпоративному сегменті, обслуговуючи, насамперед, торгових партнерів турецьких підприємств.

АТ «КРЕДИТВЕСТ БАНК» є високорентабельним, показники ефективності діяльності зберігаються на високому рівні. Зокрема, коефіцієнт ефективності діяльності Банку протягом аналізованого періоду коливався в діапазоні 150-175%, чому сприяє відносно стабільна динаміка чистого операційного доходу на фоні нарощення власного капіталу та помірного рівня адміністративних витрат. Чистий прибуток Банку за підсумками січня-вересня 2019 року склав 21 млн грн.

Підтвердження рейтингів АТ «КРЕДИТВЕСТ БАНК» обумовлено збереженням високих показників ліквідності та капіталізації фінансової установи, а також входженням Банку до складу турецької фінансово-промислової групи Altinbas, яка спеціалізується на дорогоцінних металах, енергетиці, логістиці, фінансах, нерухомості та освіті. Банк демонструє прибуткову діяльність та високі показники ефективності діяльності. У той же час, зберігається концентрація ресурсної бази та кредитного портфеля за основними контрагентами, що підвищує чутливість установи до ризику ліквідності та кредитного ризику. Також на рейтинги банківської установи впливає збереження високої чутливості банківської системи до операційних ризиків, що зумовлено волатильністю законодавчого поля, складною ситуацією в економіці, а також обмеженими фінансовими можливостями населення і підприємств реального сектору.

Для проведення аналітичного дослідження були використані матеріали, отримані від АТ «КРЕДИТВЕСТ БАНК», в тому числі: фінансова звітність за 2016-2018 рр. та 9 місяців 2019 року, планові показники діяльності, інша необхідна внутрішня інформація, а також інформація з відкритих джерел, яку Рейтингове агентство вважає достовірною.

Фінансовий департамент