Друк

IBI-Rating підтвердило кредитний рейтинг АТ «АЛЬПАРІ БАНК» на рівні uaBBB+

28.11.2019
IBI-Rating повідомляє про підтвердження кредитного рейтингу АТ «АЛЬПАРІ БАНК» на рівні uaВВВ+ з прогнозом рейтингу «позитивний». Також було підтверджено рейтинг надійності банківських вкладів на рівні «4» (висока надійність).

АТ «АЛЬПАРІ БАНК» працює на фінансовому ринку з жовтня 2012 року та на поточний момент відноситься до групи банків з приватним капіталом. Єдиним акціонером є Бахтарі Хедаятоллах Муса. Останнє збільшення статутного капіталу установи відбулось у минулому році – у ІІІ кварталі 2018 року було зареєстровано збільшення статутного капіталу установи на суму 32 млн грн. (до 232 млн грн.). Протягом аналізованого періоду банк активно залучав на обслуговування корпоративних клієнтів та фізичних осіб, завдяки чому загальна кількість клієнтів за останній рік збільшилась у декілька разів.

Враховуючи розміщення коштів банку переважно у високоліквідні активи у вигляді ОВДП та депозитних сертифікатів НБУ, Рейтингове агентство зазначає наявність значного запасу відхилень за всіма економічними нормативами. Зокрема, станом на початок жовтня 2019 року фактичні значення нормативу адекватності регулятивного капіталу та нормативів ліквідності в декілька раз перевищували мінімально встановлені регулятором значення. Також слід зазначити, що АТ «АЛЬПАРІ БАНК» з суттєвим запасом виконує вимоги щодо значення коефіцієнту покриття ліквідністю (LCR), який впроваджено регулятором з початку 2019 року.

Приймаючи до уваги збільшення адміністративних витрат, пов’язаних з розвитком установи (в тому числі на утримання персоналу, оренду приміщення, маркетинг, рекламу, розробку та впровадження програмного забезпечення тощо), діяльність банку за підсумками січня-вересня 2019 року була збитковою – від’ємний фінансовий результат за вказаний період становив (-)15,8 млн грн.

Підтвердження довгострокового кредитного рейтингу з позитивним прогнозом обумовлено нарощуванням статутного капіталу та масштабів діяльності (що сприяє покращенню диверсифікації джерел операційного доходу), а також високими показниками ліквідності. В свою чергу, Рейтингове агентство зазначає невисокі показники ефективності діяльності, що обумовлено ростом адміністративних витрат; слабкі ринкові позиції та незначну клієнтську базу, що зумовлює наявність концентрації кредитного портфеля та зобов'язань за основними контрагентами. Також на рейтинги банківської установи впливає збереження високої чутливості банківської системи до операційних ризиків, що зумовлено волатильністю законодавчого поля, складною ситуацією в економіці, а також обмеженими фінансовими можливостями населення і підприємств реального сектору.

Для проведення аналітичного дослідження були використані матеріали, отримані від АТ «АЛЬПАРІ БАНК», в тому числі: фінансова звітність за 2016-2018 рр. та 9 місяців 2019 року, планові показники діяльності, інша необхідна внутрішня інформація, а також інформація з відкритих джерел, яку Рейтингове агентство вважає достовірною.

Фінансовий департамент
За додатковою інформацією звертайтесь:
Прес-служба IBI-Rating
(044) 362-90-84
press(at)ibi.com.ua