IBI-Rating підтвердило кредитний рейтинг АТ «СБЕРБАНК» на рівні uaAA+

25.06.2019
IBI-Rating повідомляє про підтвердження кредитного рейтингу АТ «СБЕРБАНК» на рівні uaAA+ з прогнозом «негативний» та збереженням рейтингу в Контрольному списку. Також було підтверджено рейтинг надійності банківських вкладів на рівні «5+» (відмінна надійність).

Завдяки додатковому нарощенню статутного капіталу в аналізованому періоді (на суму 3,3 млрд грн) капіталізація Банку підтримується на достатньому рівні. Станом на початок квітня 2019 року фактичне значення нормативу достатності регулятивного капіталу відповідало вимогам регулятора та становило майже 35% (при мінімально необхідних 10%). Фактичні значення економічних нормативів ліквідності (в тому числі коефіцієнту покриття ліквідністю LCR, який впроваджено регулятором з початку 2019 року) також з суттєвим запасом перевищують мінімально допустимі, встановлені НБУ. За даними звітності Банку станом на 01.04.2019 р. понад 5 млрд грн було інвестовано в депозитні сертифікати НБУ. Рівень покриття поточних зобов’язань високоліквідними активами є високим – понад 300%, що свідчить про високу здатність установи розраховуватись за власними зобов'язаннями.

АТ «СБЕРБАНК» підтримує високі показники операційної ефективності – за підсумками 2018 року та І кварталу 2019 року чистий операційний дохід більше ніж удвічі перевищував загальні адміністративні витрати. В свою чергу, слід зазначити, що за результатами останньої діагностики якості активів в аналізованому періоді банк визнав додаткові збитки за старими проблемними кредитами, що зумовило формування додаткових резервів у значній сумі. Як наслідок, діяльність банківської установи за підсумками минулого року та І кварталу 2019 року була збитковою – чистий фінансовий результат за вказані періоди становив (-)7,6 млрд грн та (-)1,0 млрд грн.

Підтвердження рейтингів АТ «СБЕРБАНК» обумовлено збільшенням статутного капіталу, високими показниками операційної ефективності, міцними ринковими позиціями, а також диверсифікацією напрямів інвестування коштів та джерел залучення ресурсів. Окрім того, при оновленні рейтингів було враховано значний обсяг фінансування від пов’язаних структур. В той же час, зберігається концентрація клієнтського кредитного портфеля за основними позичальниками, що підвищує уразливість до кредитного ризику. Також на рейтинги банку впливає невизначеність стратегії розвитку (враховуючи введені санкції НБУ), збереження високої чутливості банківської системи до операційних ризиків, що зумовлено волатильністю законодавчого поля, складною ситуацією в економіці, а також обмеженими фінансовими можливостями населення і підприємств реального сектору.

Збереження кредитного рейтингу в Контрольному списку пов’язано з введенням в дію Рішення Ради національної безпеки і оборони України від 01.03.2018 р. «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)» щодо українських банків з російським державним капіталом (у березні 2019 року термін дії санкцій було подовжено ще на два роки).

Для проведення аналітичного дослідження були використані матеріали, отримані від АТ «СБЕРБАНК», в тому числі: фінансова звітність за 2016-2018 рр. та І квартал 2019 року, планові показники діяльності, інша необхідна внутрішня інформація, а також інформація з відкритих джерел, яку Рейтингове агентство вважає достовірною.

Фінансовий департамент