IBI-Rating підтвердило кредитний рейтинг ПрАТ «АСК «ІНГО Україна» на рівні uaAA

24.06.2019
Рейтингове агентство IBI-Rating повідомляє про підтвердження кредитного рейтингу ПрАТ «АСК «ІНГО Україна» на рівні uaAA, прогноз рейтингу «стабільний».

ПрАТ «АСК «ІНГО Україна» здійснює свою діяльність на страховому ринку понад 25 років, надаючи послуги з 28 видів страхування (18 видів добровільного та 10 видів обов'язкового страхування). У лютому 2017 року згідно розпорядження Нацкомфінпослуг було зареєстровано небанківську фінансову групу «ІНГО» - до фінансової групи належать ПрАТ «АСК «ІНГО Україна» та ПрАТ «АСК «ІНГО Україна ЖИТТЯ». Кінцевим бенефіціаром компанії виступає громадянин України – Ярославський Олександр Владиленович. Протягом останніх років компанія демонструє високий темп розвитку, про що свідчать позиції ПрАТ «АСК «ІНГО Україна» серед понад 230 учасників страхового ринку України («non-life»). Так, за підсумками І кварталу 2019 року страховик посів 2 місце за розміром власного капіталу, 5 місце – за обсягом активів та здійснених страхових виплат, 7 місце – за розміром страхових резервів, а також 6 позицію за обсягом залучених премій.

За підсумками 2018 року за обсягом отриманих страхових премій ПрАТ «АСК «ІНГО Україна» подолало позначку в 1,2 млрд грн, що є найвищим результатом за історію існування компанії. Обсяг отриманих валових страхових премій протягом січня-березня поточного року становив 343,5 млн грн, що на 42% перевищило показник за аналогічний період минулого року та обумовлено приростом надходжень за такими видами страхування, як медичне страхування, КАСКО, ОСЦПВ, страхування майна, вогневих ризиків тощо. Рейтингове агентство зазначає високу якість операцій по вихідному перестрахуванню: понад 55% платежів з перестрахування припадає на іноземні страхові компанії, переважна більшість з яких має високий кредитний рейтинг, присвоєний міжнародними рейтинговими агентствами. Зароблені страхові платежі ПрАТ «АСК «ІНГО Україна» демонструють позитивну динаміку з тенденцією до зростання щокварталу та за підсумками 3 місяців 2019 року формують близько 75% всіх доходів Страховика. Нарощення портфеля інвестицій у державні цінні папери сприяє нарощенню доходів за облігаціями (майже 35 млн грн за підсумками 2018 року та І кварталу 2019 року). Суттєве збільшення відрахувань в резерви у І кварталі поточного року зумовило від’ємне значення результату основної діяльності, а також отримання збитку в сумі 10,7 млн грн. В свою чергу, у 2018 році ПрАТ «АСК «ІНГО Україна» спрацювало з чистим прибутком у розмірі майже 25 млн грн.

Підтвердження рівня рейтингу Страховика обумовлено прийнятними показниками капіталізації, збалансованістю страхового портфеля, сильними ринковими позиціями, наявністю розгалужених каналів продажів, що сприяє стабільній динаміці надходжень страхових платежів. Також слід зазначити високі показники платоспроможності, високу якість і достатню диверсифікацію активів, якими представлені страхові резерви. В свою чергу, Рейтингове агентство зазначає істотну частку резерву заявлених, але не виплачених збитків, високе значення комбінованого показника збитковості, нестабільність операційного середовища, мінливість регуляторного поля, а також чутливість дохідної бази компанії до зміни ситуації в реальному секторі.

Для проведення аналітичного дослідження були використані матеріали, отримані від ПрАТ «АСК «ІНГО Україна», в тому числі: фінансова звітність за 2016-2018 рр. та 3 місяці 2019 року, інша необхідна внутрішня інформація, а також інформація з відкритих джерел, яку Рейтингове агентство вважає достовірною.

Фінансовий департамент